Doček Nove godine širom svijeta
0

Rio spremio 24 tone vatrometa, u Sydneyju očekuju 1,5 miliona ljudi

Klix.ba
Nova godina u Rio de Janeiru (Foto: Arhiv)
Nova godina u Rio de Janeiru (Foto: Arhiv)
U gradovima širom svijeta sve je spremno za još jedan nezaboravni doček Nove godine. Spektakularnim vatrometima svjedočit će posjetioci od Dubaija do Pariza i Londona, a prvi put će uz pirotehnička sredstva i odbrojavanje do ponoći Novu godinu dočekati stanovnici dosad izolovanog Yangona u Myanmaru.

Blizu 50.000 ljudi očekuje se oko zlatne Shwedagon Pagode u ovom gradu na događaju za koji se mjesecima čekala dozvola vojnog režima.

Organizatori dočeka 2013. godine u sidnejskoj luci, veoma popularnom turističkom odredištu, potrošili su 6,6 australskih dolara (oko 6,9 miliona američkih dolara) na ceremoniju, a oko 1,5 milion ljudi, koliko se očekuje da će se ovdje okupiti, uveseljavat će pop ikona Kylie Minogue. Sedam tona vatrometa čeka da bude iskorišteno u "najluđoj noći".

Veliki vatrometi očekuju se i iznad rijeke Temze u Londonu, na moskovskom Crvenom trgu i u Kremlju, na Eiffelovom tornju u Parizu, u luci Victoria u Hong Kongu, kao i u centru Kuala Lumpura, Taipeija, Štokholma, Amsterdama i gradovima širom Kine.

Gosti i stanovnici New Yorka slavit će tradicionalno na Times Squareu, a u Rio de Janeiru, prekoputa slavne plaže Copacabana, spremili su čak 24 tone vatrometa koji će biti ispaljivan 16 minuta. U Berlinu na Brandenburškoj kapiji nastupaju Pet Shop Boys, Bonnie Tyler i Blue. U Pragu uživo nastupa tamošnji Filharmonijski orkestar.

Na Filipinima, gdje je u naletu tajfuna Bopha početkom decembra smrtno stradalo najmanje 1.067 ljudi, preživjeli trebaju hranu, vodu, posao i krov nad glavom. Uoči Nove godine veliki problem stvaraju i ručno izrađene petarde, od kojih je od Božića povrijeđena 171 osoba.

U Seulu će u ponoć 33 puta odzvoniti bronzano zvono iz 15. stoljeća, reflektujući dosadašnju tradiciju dočekivanja Nove godine. Na drugom kraju glavnog grada Južne Koreje organizuju se vatrometi, koncerti i ulične zabave. Novopečena muzička zvijezda Psy nastupit će u New Yorku.