Svijet
0

Rim: Slovenac tvrdio da ima bombu i izazvao haos na aerodromu Fiumicino

FENA
Aerodrom Fiumicino (Foto: AFP)
Aerodrom Fiumicino (Foto: AFP)
Slovenac koji je tvrdio da je u prtljagu sakrio bombu izazvao je u srijedu navečer kašnjenje aviona firme Fly Niki na letu iz Rima u Beč i haos na aerodromu Fiumicino.

Inžinjer iz Slovenije tvrdnjom da ima bombu izazvao je najprije paniku u avionu s 82 putnika i člana posade uoči planiranog polijetanja, a onda i haos na aerodromu. Prijetnja se naknadno pokazala lažnom.

Slovenac je prema tvrdnjama jednog putnika, najprije tvrdio da ima daljinski upravljač za bombu. Kapetan je o tome izvijestio kontrolni toranj, koji je zatvorio pistu. Avion, koji je u 19:40 trebao krenuti prema Beču, premješten je na udaljeni dio aerodroma.

Policija je opkolila letjelicu i nagovorila Slovenca da pusti putnike i posadu iz aviona. Putnici i prtljaga nakon toga su bili podvrgnuti detaljnoj pretrazi, ali eksploziv nije pronađen.

Slovenac je uhapšen, a tokom ispitivanja na lošem engleskom je objasnio da je neko pogrešno shvatio šta je govorio.

Let je odgođen za četvrtak. Putnici su smješteni u hotele, a nekoliko njih potpuno je odustalo od putovanja.

Brojna slijetanja i uzlijetanja su odgođena, a tri aviona preusmjerena su s Fiumicina na drugi aerodrom u Rimu, Ciampino. Tek u 23:10 dat je znak za prestanak opasnosti i stanje se počelo normalizirati, izjavio je glasnogovornik Fiumicina.