Svijet
0

Rim: Pripreme za međunarodnu konferenciju o Libanu

FENA
Zgrada talijanskog Ministarstva vanjskih poslova Fernesina
Zgrada talijanskog Ministarstva vanjskih poslova Fernesina
Načelnik rimske policije Achille Serra predstavio je u ponedjeljak sigurnosni plan koji će biti proveden u toku održavanja međunarodne konferencije o Libanonu u srijedu u Farnesini, sjedištu Ministarstva vanjskih poslova.

Achille Serra je prostor oko Farnesine nazvao "zonom poštivanja", a ne "crvenom zonom", kako su nazivani prostori opće sigurnosne blokade kad je riječ o nekim međunarodnim događajima.

Konferencija počinje u srijedu u 9.30 i završava u 14.30 sati te će se u cijelosti održati u zgradi talijanskog Ministarstva vanjskih poslova.

Izaslanstva s ukupno 200 do 250 članova iz 18 zemalja i međunarodnih ustanova stići će u zračnu vojnu luku Ciampino i po potrebi u vojnu bazu Pratica di Mare. Sudeći po onome što je kazao Achille Serra, na konferenciji neće biti izraelskog izaslanstva.

Talijanski ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema, koji će predsjedati konferencijom zajedno s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice, izjavio je da bi uspjeh toga skupa bio bolji kad bi na njoj bio i izraelski predstavnik.

Za sada je sigurno da će na sastanku o Libanonu sudjelovati ministri vanjskih poslova SAD-a Condoleezza Rice i Italije Massimo D'Alema, koji će predsjedati sastankom, zatim Rusije Sergej Lavrov te Velike Britanije, Francuske, Libanona, Jordana, Saudijske Arabije i Egipta. Sudjelovat će i predstavnici Ujedinjenih naroda i Svjetske banke.

U Rimu se nalaze 22 američka diplomata koji s talijanskim pripremaju dokumente za konferenciju. Na njoj će se, kako je najavljeno, raspravljati o prekidu vatre, o slanju međunarodnih snaga (oko 10 hiljada vojnika), vjerojatno samo iz Evropske unije, na izraelsko-libanonsku granicu, o humanitarnoj pomoći i mogućem konačnom rješenju bliskoistočne krize koje će jamčiti sigurnost Izraelu i

davanje države Palestincima.