Svijet
0

Rim: Okupljanja za proteste protiv Busha

FENA
Protuglobalizacijski i ljevičarski aktivisti iz cijele Italije okupljaju se u subotu u glavnom gradu u znak protesta protiv posjete američkog predsjednika Georgea W. Busha Rimu i Vatikanu.

Hiljade policajaca okupile su se oko Koloseuma, na Piazzi Veneziji i na drugim mjestima u središtu grada jer vlasti strahuju od nasilja uoči Bushova susreta s Papom i talijanskim dužnosnicima.

Na glavnom željezničkom kolodvoru u Milanu specijalna policija je nadgledala ukrcavanje demonstranata koji su kretali prema Rimu.

Skupine od stotinu do dvije stotine protestnika blokirale su stanice u Milanu, Veneciji i Padovi. Htjeli su se ukrcati bez karte, objavila je agencija ANSA.

Dva najveća protestna skupa koja će u Rimu privući hiljade sudionika zakazana su za subotu popodne, a američka ambasada u Rimu u petak je upozorila Amerikance da izbjegavaju te proteste jer bi mogli "postati prikladne mete".

Antiglobalizacijska i proturatna povorka proći će središtem Rima i završiti na Piazzi Navoni, slikovitome trgu poznatom po Berninijevoj fontani.