Svijet
0

Rice tražila od Izraelaca i Palestinaca da nastave s pregovorima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka državna tajnica Condoleezza Rice u srijedu je tražila od Izraelaca i Palestinaca da se vrate mirovnim pregovorima prekinutim uslijed nasilja u pojasu Gaze koji je pod kontrolom Hamasa.

Rice se sastala s palestinskim pregovaračima Ahmedom Qureijem i Saebom Erakatom i trebala bi se sastati s izraelskim mninistrom odbrane Ehudom Barakom i ministricom vanjskih poslova Tzipi Livni posljednjeg dana svoje dvodnevne posjete Izraelu i okupiranoj Zapadnoj obali, javio je Reuters.

Američki zvaničnici javili su kako će Rice pokušati oštrije zatražiti od Izraela da izbjegava nanositi štetu nevinim civilima u Gazi, gdje su medicinski radnici javili da su oko polovine od više od 120 ubijenih Palestinaca u nedavnoj izraelskoj ofanzivi bili civili.

Izrael tvrdi da Hamas snosi odgovornost za civilne pogibije jer njegovi pripadnici lansiraju rakete iz gusto naseljenih područja na jevrejsku državu.

Palestinski predsjednik Mahmud Abbas, čija je frakcija Fatah izgubila kontrolu nad pojasom Gaze u borbama prošlog juna, prekinuo je razgovore o formiranju palestinske države u nedjelju u protestu zbog krvoprolića na toj teritoriji.

Izrael je okončao petodnevnu operaciju u pojasu Gaze u ponedjeljak, ali je zaprijetio poslati svoje snage nazad ako radikali nastave s prekograničnim raketnim napadima.

Rice je napustila razgovore s Abbasom u utorak bez ikakvog javnog obavezivanja palestinskog lidera da će nastaviti pregovore s Izraelom.

Ona je, međutim, izjavila kako još očekuje da obje strane postignu sporazum prije nego što američki predsjednik George W. Bush napusti dužnost u januaru.