Svijet
0

Rice razgovarala s libijskim dužnosnicima

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka državna tajnica Condoleezza Rice razgovarala je u petak u Tripoliju s libijskim visokim dužnosnicima o američko-libijskoj saradnji.

Tokom petosatne posjete Libiji Rice je prvo razgovarala s ministrom vanjskih poslova Mohammedom Abdel-Rahmanom Shalgamom, sa kojim je razmijenila i mišljenja o pitanjima vezanim za Irak, Palestinu, Liban i ulogu Sirije u arapskom svijetu, javila je libijska zvanična agencija JANA.

Rice se potom sastala s libijskim čelnikom Moamerom Gadafijem, koji joj je poželio dobrodošlicu tradicionalnim libijskim pozdravom stavljanjem ruke na grudi.

O sadržaju njihovih razgovora biće govora na njihovoj konferenciji za štampu, javile su agencije.

Nešto ranije Rice je izjavila novinarima da njezina posjeta Libiji "pokazuje da Sjedinjene Države nemaju stalne neprijatelje" i kako su "spremne za strateške promjene u svojoj politici".

Ovo je bila prva posjeta jednog šefa američke diplomatije toj sjevernoafričkoj zemlji u više od pedeset godina. Državno tajništvo je saopćilo u petak da posjeta Condoleezze Rice obilježava početak novog poglavlja u odnosima SAD-a i Libije, koji bili su zamrznuti desetljećima, ali se posljednjih godina postupno normaliziraju.

Libijski predsjednik Moammar Gadhafi prestao je s terorističkim aktivnostima 2003. godine, prenosi VoA, kada je odustao od programa razvoja oružja za masovno uništenje i poslao dijelove za izradu tog oružja na uništenje u Sjedinjene Države.

Taj je potez utro put ka normalizaciji odnosa s Washingtonom, kulminirajući onim što američko Državno tajništvo naziva povijesnom posjetom: "Ovo je zaista posjeta od povijesnog značaja. Ona pokazuje da smo na našim odnosima godinama radili i razvijali povjerenje. Zajednički radimo na područjima od međusobne koristi i interesa."

Libija je priznala krivicu u rušenju aviona američkog avioprijevoznika Pan Am 1988. godine nad mjestom Lockerbie u Škotskoj. Ona je za to ponudila naknadu obiteljima žrtava u tom napadu. Međutim, njihove naknade do prošlog mjeseca, kada je odobrena posjeta tajnice Rice, još nisu bile isplaćene.

Posljednjih godina pukovnik Gadhafi pojavljivao se na međunarodnim forumima gdje je govorio protiv nuklearnog oružja, a posjetio je i zemlje zapadne Evrope, naprimjer Španiju, gdje se zalagao za ulaganja u njegovu zemlju bogatu naftom.

Libija je i dalje autoritativna država koja se, kako navodi Državno tajništvo, ne pridržava zakona o poštivanju ljudskih prava. Protesti zagovornika ljudskih prava održali su se prošle godine u Francuskoj kada je Gadafi posjetio tu zemlju.

A pitanje ljudskih prava bit će jedno od onih koje će postaviti tajnica Rice tokom svoje posjete Libiji, rekao je glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack: "Naši su odnosi značajno uznapredovali. No, još uvijek imamo dosta posla. Neka od područja na kojima bi trebali poraditi su demokratija i ljudska prava."

Posljednji američki državni tajnik koji je posjetio Libiju bio je John Foster Dulles 1953. godine. A posjeta tajnice Rice predstavlja novo poglavlje u nekad neprijateljskim odnosima ovih dviju država.