Svijet
0

Rice pozdravila odustajanje Izraela od izgradnje naselja u istočnom Jerusalemu

FENA
Američka državna tajnica Condoleezaa Rice pozdravila je u četvrtak uvečer odluku Izraela da odustane od izgradnje novog kvarta u istočnom Jerusalemu, okupiranom u šestodnevom ratu 1967. godine i kasnije anektiranom.

"Mislim da je to dobar potez", rekla je Rice nakon što je u izraelskom ministarstvu stanovanja rečeno da plan o izgradnji čak 10.000 novih stanova za jevrejske naseljenike nije više aktuelan.

Izraelski ministar stanovanja Zeev Boim odobrio je prije nekoliko dana taj veliki plan usprkos činjenici da američki zvaničnici tvrde kako su im izraelske kolege obećale da neće ostvariti taj projekt.

Izraelski premijer Ehud Olmert i ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni ogradili su se u srijedu od plana izgradnje, prenijele su agencije.

Olmertov glasnogovornik Mark Regev je istaknuo da ništa nije odlučeno niti je išta odobreno. Konačno je zvaničnik ministarstva stanovanja dan kasnije rekao da se o izgradnji više ne diskutira.

Bilo je planirano da taj novi kvart postane najveći jevrejski u istočnom Jerusalemu.

Ranije ovog mjeseca Sjedinjene Države su kritizirale plan o izgradnji nešto više od 300 kuća u drugom jevrejskom kvartu u istočnom Jerusalemu - Har Homi. Tajnica Rice je naglasila da to ne doprinosi mirovnom procesu.

Izrael je objavio tender za izgradnju novih kuća, samo sedmicu dana nakon međunarodnog mirovnog skupa o Bliskom istoku u Annapolisu, pokraj Washingtona.

Olmert i palestinski predsjednik Mahmud Abbas su se tamo dogovorili da do kraja 2008. godine postignu sporazum o miru i stvaranju nezavisne palestinske države.

"Mislim da Izraelci shvataju kako ono što se desilo u Har Homi ima efekt podrivanja povjerenja u vrlo osjetljiv i sasvim novi mirovni proces," prenose izraelski mediji izjavu Condoleezze Rice.