Svijet
0

Rice: Iran treba ohrabriti da se vrati pregovorima

FENA
Condoleeza Rice; Foto: Reuters
Condoleeza Rice; Foto: Reuters
Američka državna tajnica Condoleeza Rice izjavila je u četvrtak kako američki, evropski i ruski diplomati imaju zajednički cilj ohrabriti Iran da se vrati za pregovaračkki stol oko njegovog spornog nuklearnog programa.

"Ponovo potvrđujemo da ćemo koristiti sve raspoložive kanale i Vijeće sigurnosti u pokušaju da postignemo taj cilj", izjavila je šefica američke diplomatije. Rice je govorila nakon doručka s kolegama iz Njemačke, Rusije i Evropske unije, javio je AP.

Grupa je razmatrala iransko povinovanje zahtjevu Vijeća sigurnosti UN-a da prekine obogaćivati uran, što je ključni korak u proizvodnji električne energije ili nuklearnog oružja.

UN-ova agencija za nuklearni nadzor finalizira izvještaj koji će biti objavljen tokom dana i za koji se očekuje da će i zvanično potvrditi odbijanje Islamske Republike da zamrzne obogaćivanje urana.

Zvaničnici u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju izjavili su da će izvještaj - Mohameda ElBaradeija, direktora te agencije sa sjedištem u Beču - navesti kako je Iran proširio obogaćivanje urana umjesto da ga je zamrznuo.

Takav izvještaj bit će korak ka dodatnim sankcijama, ali nije jasno da li će ih stalne članice Vijeća sigurnosti, Rusija i Kina, podržati.

Rice je izjavila kako ona i njene kolege nisu donijele nikakve odluke u četvrtak jer su se sastali prije nego što ElBaradeijev izvještaj treba biti objavljen. Rice je krenula nazad ka Sjedinjenim Državama odmah nakon sastanka za doručkom.