Svijet
0

Rice: Iran mora prestati s provokacijama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Državna tajnica Condoleezza Rice uputila je novo upozorenje Teheranu da mora prestati sa svojim "provokacijama".

"Iran mora prestati s takvim provokacijama. To mora prestati. Sjedinjene Države će braniti svoje interese. One će braniti i svoje saveznike", rekla je Rice za izraelski dnevni list Jerusalem Post na engleskom jeziku.

Prema njenim riječima, "Iran je najveća prijetnja za Bliski istok, onakav kakav mi svi želimo vidjeti".

Pentagon je objavio u ponedjeljak da su iranski brodovi započeli u nedjelju "provokativne" manevre prema američkim brodovima u klancu Ormuza, izazivajući pojačane tenzije između Teherana i Washingtona, upravo uoči odlaska predsjednika Busha za Bliski istok.

Prema nekim zvaničnicima Pentagona, pet iranskih izviđačkih brodova približilo se u nedjelju ujutro, na najmanje 500 metara, ratnim brodovima američke mornarice, koji su krstarili međunarodnim vodama klanca Ormuza, koji je nezaobilazan put za naftu Zaljeva.

Jedan od iranskih brodova je uputio poruku o napadu, upozorivši da će "eksplodirati za nekoliko minuta", rekao je jedan američki zvaničnik odbrane, koji je želio ostati anoniman.

Bijela kuća je odlučno upozorila Iran na bilo kakvo "provokativno djelovanje koje bi moglo dovesti do ozbiljnog incidenta".

Incident od ovog vikenda nije prvi u klancu Ormuza, kojim se preveze između 20 i 25 posto svjetske proizvodnje sirove nafte.