Svijet
0

Rice: Američke trupe ostaju u Iraku i nakon 2008.

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Državna tajnica Condoleezza Rice i sekretar odbrane Robert Gates napisali su u srijedu u Washington Postu da će američke trupe ostati u Iraku i nakon završenog mandata Ujedinjenih naroda, ali njihovo prisustvo neće vezivati ruke budućem američkom predsjedniku.

"Jasno je da će američke snage biti operativne u Iraku i nakon kraja 2008. kako bi se nastavio proces stabilizacije zemlje", napisala su dvojica dužnosnika u zajedničkoj tribini objavljenoj u ovom dnevnom listu.

Mandat UN-a ističe krajem ove godine i Irak je već objavio da ne želi više produženje trupa. Zemlja bi više voljela neku vrstu sporazuma koji bi uredio odnose dviju suverenih zemalja", nastavljaju oni.

Ova godina je "godina kritičke tranzicije" u Iraku, naglašavaju američki dužnosnici.

"Da bi nastavili napredak zabilježen posljednjih mjeseci, irački narod i vlada trebat će i dalje našu pomoć. Iračani su zatražili normaliziranje svojih odnosa s nama, i takvi odnosi predstavljat će temelje na kojima će se moći graditi buduća američka administracija", smatraju Rice i Gates.

"Ništa od onoga što bude pregovarano s Iračanima neće dozvoliti da nastavimo naše borbene misije. Ništa neće utvrditi nivo trupa. I ništa neće dozvoliti stalne baze u Iraku, što ni Irak ni mi ne želimo", napisali su oni.

"Ukratko, sljedećih mjeseci se neće pregovarati ništa što bi vezalo ruke budućem glavnom zapovjedniku, ma ko on ili ona bili", rezimirali su Rice i Gates.

Rice bi trebala u srijedu da brani svoj budžet za 2009. pred Zastupničkim domom i Senatom.