Turska
0

Rezerve prema antiraketnom štitu NATO-a u Evropi

FENA
Turska je u ponedjeljak izrazila izvjesnu rezervu prema planovima NATO-a da u Evropi izgradi novi antiraketni štit, smatrajući da to ne bi trebalo da bude predstavljeno kao odbrana protiv država kao što je islamski Iran, s kojima je Ankara odnedavno u prijateljskim odnosima.

Ankara ističe da se ne suprotstavlja ideji evropskog odbrambenog štita, ali da je zabrinuta da bi Iran mogao da to shvati kao neprijateljski gest, pogotovo ako ta zemlja bude stavljena na spisak zemalja koje EU gleda kao mogući izvor prijetnji, prenosi Reuters.

NATO će o ovom planu razgovarati na predstojećem samitu koji će se 19. i 20. novembra održati u Lisabonu. Da bi bio usvojen treba da se postigne konsenzus svih 28 članica.

Generalni tajnik Alijanse Anders Fogh Rasmussen je prošle sedmice izjavio da postoji veliko slaganje među članicama te organizacije povodom antiraketnog šstita u Evropi, a američki ministar odbrane Robert Gates je u protekloj sedmici razgovarao s turskim zvaničnicima na marginama sastanka NATO-a.

Turski državnici takođe traže dodatne tehničke podatke o tom planu kako bi se proučilo u kojoj mjeri će to da utiče na turski raketni sistem. Veze Turske s Iranom i drugim muslimanskim zemljama pojačane su od kada je na mjesto premijera došao Recep Tayyip Erdogan iz Partije pravde i razvoja koja ima korijene u islamu.

Ankara je u Ujedinjenim nacijama (UN) glasala protiv uvođenja sankcija Iranu. Zbog ovog približavanja Turske muslimanskim zemljama mnogi strahuju, u zemlji i šire, da su ugroženi sekularni osnovi države koje je postavio otac nacije Mustafa Kemal Atatürk.