Uoči samita NATO-a
0

Revizija američke strategije u Afganistanu

FENA
Foto: AFP/Pool/File
Foto: AFP/Pool/File
Visoki afganistanski dužnosnici kažu da je došlo vrijeme da Sjedinjene Države smanje svoja očekivanja ili dramatično izmijene svoju misiju u Afganistanu. Ovo su izjavili prošle sedmice u Washingtonu, gdje su zajedno s višim pakistanskim dužnosnicima vodili razgovore s domaćinom o regionalnoj sigurnosti i strategiji.

Do ovih je razgovora došlo u trenutku kad administracija predsjednika Obame revidira strategiju prema i Afganistanu i prema Pakistanu. Prije samita NATO saveza sljedeći mjesec Sjedinjene Države se spremaju zatražiti od svojih koalicijskih partnera veći doprinos ratu u Afganistanu.

Dok talibanski borci učvršćuju svoje položaje u Afganistanu, predsjednik Barack Obama obećao je 17 hiljada dodatnih vojnika za tu zemlju. Međutim, čak i uz to obećanje, opseg američke misije u Afganistanu ostaje nejasan. Ministar odbrane Robert Gates predlaže smanjivanje operacija i usredotočivanje na protuterorizam umjesto na šire ciljeve, prenio je Glas Amerike.

Prošle su se sedmice afganistanski ministri odbrane i vanjskih poslova susreli s višim američkim dužnosnicima. U svojim odvojenim nastupima u Washingtonu oni su ustvrdili da Sjedinjene Države ne smiju smanjiti svoja nastojanja u njihovoj zemlji. "Mijenjanje smjera, usvajanje nove strategije ograničavanja talibana ili odustajanje od ideje o snažnoj središnjoj vladi značilo bi upasti u klopku koju je neprijatelj postavio, pomoći mu da ostvari svoje opake ciljeve", rekao je ministar odbrane Abdul Rahim Wardak.

Afganistanski ministar vanjskih poslova Rangin Dafdar Spanta izjavio je da je borba protiv pobunjenika u susjednom Pakistanu važnija negoli je ikad bila. "Glavno središte prijetnje sigurnosti svijeta nije u Iraku, nije u Afganistanu. Puno je više u Pakistanu. Ako dođe do kolapsa države u Pakistanu, to je ozbiljna prijetnja vama i nama i cijeloj regiji".

I Afganistan i Pakistan sučeljeni su sa sve snažnijom aktivnošću talibana. U prošlosti ove su se zemlje uzajamno optuživale za talibanske gerilske aktivnosti u Afganistanu. Afganistanski su dužnosnici vodili trilateralne razgovore u Washingtonu s pakistanskim i američkim dužnosnicima među kojima se nalazila i državna tajnica Hillary Clinton. Ona je nakon razgovora bila vrlo optimistična glede moguće suradnje i dodala da će tri zemlje voditi nove razgovore krajem aprila i početkom maja.

I dok administracija predsjednika Obame nastavlja s revidiranjem operacije u Afganistanu i politike prema toj zemlji i Pakistanu, oglasio se republikanski senator John McCain. On se zalaže za jednu širu strategiju kako bi se potaknuo razvoj Afganistana i poboljšala državna uprava. "Problem u Afganistanu nije prirođena ksenofobija ili neprijateljstvo prema Zapadu. Problem je naša vlastita neuspjela politika. Pokušali smo pobijediti u tom ratu bez dovoljnog broja vojnika, bez dostatne ekonomske pomoći, bez djelotvorne koordinacije i bez jasne strategije".

John McCain je pozvao Sjedinjene Države i druge zemlje da pomognu u udvostručavanju afganistanske vojske. Sjedinjene Države kažu da će tražiti od drugih zemalja da pojačaju svoja ratna nastojanja u Afganistanu prije samita saveza sljedeći mjesec.