Svijet
0

Reuters: Činjenice o Haškom tribunalu

Sarajevo-x.com
Reuters je načinio popis nekoliko ključnih činjenica o UN-ovom tribunalu za ratne zločine, a među njima je i činjenica da najtraženiji haški optuženici Radovan Karadžić i Ratko Mladić još uvijek nisu uhapšeni.

Haški tribunal osudio je Dragomira Miloševića, bivšeg generala Vojske RS- a na 33 godine zatvora zbog provođenja kampanje terora nad civilima tokom opsade Sarajeva.

*Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osnovalo je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u maju 1993. godine i sve države su obavezne na potpunu saradnju sa tribunalom.

*Sa sjedištem u Haagu, ICTY je prvi međunarodni sud koji procesuira ratne zločine od Nurenberškog i Tokijskog procesa.

*Tribunal ima jurisdikciju nad osobama odgovornim za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije nakon 1. januara 1991. godine.

*Haški tribunal nema vlastite policijske snage zadužene za hapšenje osumnjičenih već se oslanja na policijske snage bivših jugoslovenskih republike, druge države i na međunarodne mirovne snage u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

*Tribunal ne sudi osumnjičenima u odsutnosti niti može izreći smrtnu kaznu. Najveća kazna je doživotna zatvorske kazna.

*Trenutno, 45 optuženih za ratne zločine nalazi se u pritvoru Haškog tribunala. Za njih 26 suđenje je još uvijek u toku, 11 optuženih čekaju suđenje, a osam njih nalazi se pred Apelacionim vijećem. Tribunal je dužan do 2010. okončati sve predmete.

*ICTY je najpoznatiji po suđenju bivšem predsjedniku Jugoslavije Slobodanu Miloševiću koji je i preminuo u haškom pritvoru 11. marta 2006. godine, samo nekoliko mjeseci prije izricanja konačne presude. Bio je optužen za genocid, ubistva i progone.

*Četiri optuženih je umrlo u pritvoru Haškog tribunala. Dvojica su počinila samoubistvo, a jedan od njih je Milan Babić koji je okončao svoj život samo sedam dana prije Miloševićeve smrti.

*Dva najtraženija optuženika su još uvijek na slobodi. Radovan Karadžić i Ratko Mladić optuženi su za genocid.

*Sudsko vijeće Haškog tribunala do sada je izreklo 54 presuda proglašavanjem optužene odgovornim za djela za koja se terete, a izreklo je i 9 oslobađajućih presuda.