The Guardian
0

Republikanci podržavaju Obamu

FENA
Foto: AFP/Getty Images
Foto: AFP/Getty Images
Britanski The Guardian piše u subotu o razlozima zbog kojih se Joel Haugen, republikanski kandidat u američkoj državi Oregon, posvađao sa svojom strankom te u neočekivanom i iznenađujućem potezu odlučio da na izborima koji predstoje podrži demokratskoga predsjedničkog kandidata Baracka Obamu, rekavši da to čini kako bi "naciju stavio ispred stranke".

"Želim samo ono što je najbolje za Ameriku", izjavio je on, dadavši da John McCain, po njegovom mišljenju, ima "hladnoratovski mentalitet".

"Obamikanci" su, piše Guardian, nova politička vrsta u Americi - oni su zvaničnici ili članovi Republikanske stranke koji su "prebjegli" i postali Obamine pristalice.

Među njima su odnedavno Scott McClellan, Bushov nekadašnji glasnogovornik, William Weld, nekadašnji guverner Masačusetsa, a prošle sedmice je i bivši državni tajnik Colin Powell javno podržao demokratskog kandidata za predsjednika.

U SAD-u su se, piše list, u posljednje vrijeme pojavili čak i bedževi i naljepnice "Republikanci za Obamu".

Mnogi Obamikanci kao razloge za "prebjeg" navode izbor Sarah Palin za potpredsjedničkog kandidata, ali i činjenicu da je njihova stranka predsjedničku kampanju "zasnivala na strahu i sumnjama".