Berlin
0

Referendum o statusu religijske nastave

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Berlinu je u nedjelju započeo referendum na kojemu bi 2,4 miliona građana njemačke metropole trebalo odlučiti o budućem statusu religijske nastave na berlinskim školama. Referendum je potaknulo udruženje "Pro Reli" koje podržavaju Kršćansko-demokratska i Liberalno-demokratska stranka, a cilj referenduma je povratak jednakom tretmanu nastavnih predmeta etike i religije na berlinskim školama.

Građani mogu birati između opcije koju je uvela sadašnja koalicija na vlasti u Berlinu između socijaldemokrata i stranke Ljevice, a po kojoj je od sedmog razreda obavezan predmet etike dok je religijska nastava fakultativna, i opcije po kojoj bi učenici mogli ravnopravno birati između nastavnih predmeta etike i religije, za što se zalaže udruženje "Pro Reli" a koje podržava i kancelarka Angela Merkel.

Ovakav oblik nastava po kojoj učenici ravnopravno biraju između predmeta etike i religije prakticira se i u ostatku Njemačke.

Inicijativa udruge "Pro Reli" bit će prihvaćena ako za nju glasa jedna četvrtina birača, prenosi Hina, a prvi rezultati se očekuju poslije 20 sati.