Svijet
0

Reakcije svjetskih lidera na smrt Svetog Oca

NINA
Mnogi svjetski državnici i vjerski lideri izrazili su žaljenje zbog smrti pape Ivana Pavla II. ističući da je on bio borac za mir, ljudsko dostojanstvo i slobodu te da je svojom hrabrošću i odlučnošću bio inspiracija ljudima širom svijeta.

Glavni sekretar Ujedinjenih naroda Kofi Annan je izjavio da je Papa bio čovjek mira i da je vrlo snažno podržavao UN.

Američki predsjednik George Bush u svom je veoma kratkom obraćanju američkoj i svjetskoj javnosti izjavio da je Papa bio prvak ljudskog dostojanstva i slobode. Bush je, opisujući misiju Svetog Oca, naglasio da je on uvijek pozdravljao temelje američke demokracije koja cijeni ljudsko dostojanstvo. "On je inspiracija za sve nas", rekao je Bush.

Svijet je izgubio vjerskog lidera koji je bio poštovan ne samo među vjernicima Katoličke crkve nego među ljudima svih vjera, poručio je britanski premijer Toni Blair u povodu smrti pape Ivana Pavla II. Iz Buckinghamske palače u Londonu je saopšteno je da je kraljica Elizabeta II. "duboko ožalošćena" viješću da je Papa umro.

Elektronski mediji u Velikoj Britaniji, inače ne posebno skloni Katoličkoj crkvi, dali su izuzetno veliki publicitet Papinoj smrti, ocijenivši da je umro čovjek koji nije bio samo vjerski lider nego i "istinska historijska ličnost".

I njemačka administracija uputila je izraze žalosti zbog smrti Svetog Oca. Njemački kancelar Gerhard Schröder izjavio je da je riječ o Papi koji je promijenio naš svijet i odigrao veliku ulogu u razvoju stabilne Evrope.

"Papa Ivan Pavao II. je pisao historiju svojim djelovanjem", napisao je kancelar Schröder u telegramu upućenom njemačkom kardinalu Josephu Ratzingeru najstarijem u Zboru kardinala.