Ostaje kriza u odnosima
0

Razgovori Netanyahua i Obame nisu donijeli progres

FENA
Razlike između SAD-a i Izraela nakon posjete premijera Benjamina Netanyahua Washingtonu i dalje su ostale, saopćila je Bijela kuća.

"Predsjednik Obama tražio je od izraelskog premijera da poduzme mjere na gradnji povjerenja tokom 'iskrenih' razgovora u utorak", saopćio je portparol Bijele kuće Robert Gibbs, javio je BBC.

Gibbs je izjavio da SAD traže "pojašnjenje" posljednjih planova o izgradnji stanova u okupiranom istočnom Jerusalemu.

Netanyahuova posjeta došla je u jeku najteže krize u američko-izraelskim odnosima u više decenija.

Izraelski premijer odgodio je odlazak iz Washingtona u srijedu kako bi se sastao s američkim bliskoistočnim posrednikom, Georgeom Mitchellom.

Spor je planuo prije dvije sedmice kada je tokom posjete američkog potpredsjednika Joa Bidena Izrael objavio planove o gradnji 1.600 novih stanova u istočnom Jerusalemu, što je Washington označio kao uvredu.

Tada je, nekoliko minuta prije Netnayahuove posjete Bijeloj kući u utorak, objavljeno da je gradska vlada Jerusalema odobrila gradnju 20 novih stanova.

Gibbs je izjavio novinarima u srijedu da još postoje "područja neslaganja" između dvije strane, nakon sastanaka u Washingtonu, od kojih je jedan bio neplaniran.

On je opisao troiposatne razgovore kao "poštenu i iskrenu raspravu koja se nastavlja" o izraelsko - američkim odnosima i mirovnim naporima između Izraela i Palestinaca.

"Predsjednik je zatražio od premijera da učini određene stvari na gradnji povjerenja i pokretanju razgovora za koje smatramo da mogu donijeti napredak", izjavio je Gibbs, misleći na mirovni proces.

On je ponovio američki stav da postoji "neraskidiva veza" između Amerike i izraelskog naroda.

Izraelci su saopćili kako je vladala "dobra atmosfera" u razgovorima u utorak između Netanyahua i Obame.

Dopisnica BBC-a iz Washingtona Kim Ghattas uočila je, međutim, da izraelski lider nije naišao na prijem kakav je obično rezervisan za američke saveznike.

Nije bilo konferencije za novinare, nije bilo srdačnog dočeka, a Bijela kuća čak nije ni objavila sliku sa sastanka.

Sve to nagovještava da SAD igraju oštro, jasno stavljajući do znanja da ih je uznemirila izraelska vlada, javlja dopisnica BBC-a.