SaStanak Merkel-Brown
0

Razgovor o Bliskom istoku i finansijskim pitanjima

FENA
Njemačka i Velika Britanija suglasne su da je potrebno hitno uspostaviti primirje na Bliskom istoku kao i bolje regulirati svjetske finansijske tokove, saopćeno je u četvrtak nakon susreta njemačke kancelarke Angele Merkel i britanskog premijera Gordona Browna u Berlinu.

"Složni smo da je potrebno hitno postići primirje u Gazi, a humanitarno stanje nam nalaže da povećamo pritisak na zaraćene strane", rekla je Merkel nakon susreta s Brownom.

Ona je naglasila da je prekid krijumčarenja oružja između Egipta i Pojasa Gaze "ključni uvjet" za postizanje prekida vatre. "I Njemačka i Velika Britanija spremne su pomoći oko tehničkog rješavanja ovog problema", rekla je Merkel.

Brown se složio da je potrebna "žurna akcija" kako bi se ublažila humanitarna katastrofa u Pojasu Gaze, koju je nazvao šokantnom, prenijela je Hina.

Merkel i Brown razgovarali su i o gospodarstvu, posebno o pripremama članica Evropske unije za sastanak na vrhu skupine G20 koji se početkom aprila održava u Londonu.

I Merkel i Brown su zaključili da je potrebna "temeljita reforma" svjetskog finansijskog sistema. "Desetljećima stare međunarodne institucije finansijskog sektora nisu više dostatne za rješavanje trenutnih problema", reko je Brown. On je podržao inicijativu Angele Merkel za stvaranjem "Gospodarskog vijeća" pri Ujedinjenim narodima koji bi nadgledao svjetske finansijske tokove.

U borbi protiv globalne gospodarske krize Njemačka i Velika Britanija velike nada polažu u buduću suradnju s novim američkim predsjednikom Barackom Obamom.

I Merkel i Brown su izrazili uvjerenost da će na samitu G20 biti postavljeni temelji za dogovor oko novih oblika kontrole globalnog finansijskog tržišta.

Nakon nedavnih napetosti oko brzine provođenja nacionalnih paketa za pomoć gospodarstvu, tokom koje su evropski partneri kritizirali Njemačku da čini premalo i s nedostatnom brzinom, Brown je u četvrtak pohvalio napore njemačke vlade u suzbijanju prijeteće recesije te posebice najnoviji paket za pomoć gospodarstvu.

Merkel i Brown su istodobno upozorili i na moguće dalekosežne posljedice rusko-ukrajinskog spora oko dostave plina Evropi. "Postoji opasnost gubitka povjerenja u Rusiju", rekla je Merkel koja se sutra u Dresdenu sastaje s ruskim premijerom Vladimirom Putinom. Ona je ustvrdila da je "potpuno neprihvatljivo" da Evropa ispašta zbog rusko-ukrajinskih bilateralnih problema.