Barack Obama
0

"Rat u Afganistanu je težak, ali ostvarujemo ciljeve"

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Rat u Afganistanu i dalje ostaje "vrlo težak poduhvat" ali je SAD "na putu postizanja svojih ciljeva", izjavio je u četvrtak američki predsjednik Barack Obama nakon što je administracija objavila godišnju procjenu stanja američkih ratnih napora u toj zemlji.

"Želim biti jasan. To je i dalje vrlo težak poduhvat, ali mogu izvijestiti da smo zahvaljujući izvanrednoj službi naših jedinica i civila na terenu, na putu postizanja svojih ciljeva", rekao je Obama na zajedničkoj pres-konferenciji s državnom tajnicom Hillary Clinton i ministrom odbrane Robertom Gatesom.

"Američke snage započet će povlačenje iz Afganistana prema rasporedu u julu 2011", rekao je Obama.

"Napredak dolazi sporo i uz vrlo visoku cijenu u životima naših muškaraca i žena u vojnim odorama", dodao je on.

Većina Amerikanaca ne odobrava vođenje devetogodišnjeg rata u Afganistanu, pa ih je Obama podsjetio da američke snage ratuju u toj zemlji, jer je u njoj "Al-Qaida pripremila terorističke napade na SAD od 11. septembra 2001. u kojima je ubijeno 3.000 osoba", a ako joj se dopusti to će učiniti ponovo.

"Naš glavni cilj ostaje onesposobiti i poraziti Al-Qaidu u Afganistanu i Pakistanu, i onemogućiti joj da prijeti SAD-u i njegovim saveznicima u budućnosti", rekao je Obama.

On je naglasio da je vodstvo Al-Qaide u pograničnom području Afganistana i Pakistana danas pod većim pristiskom nego ikada u devet godina otkako su napustili Afganistan.

"Visoki vođe su ubijani, teže im je regrutovati, putovati, provoditi obuku, planirati i izvoditi napade", rekao je Obama, dodajući da je Al-Qaida oslabljena, ali će trebati vremena da se porazi.

U godišnjoj procjeni stanja u Afganistanu, navodi se da su ubijeni brojni vođe Al-Qaide što je umanjilo sposobnost te grupe da izvodi terorističke napade, ali se također konstatira da talibani još uvijek nadziru veći dio Afganistana.

U izvješću se kaže kako su SAD i njegovi saveznici ojačali afganistanske snage protiv talibana, ali da je "napredak neujednačen" i uspjeh lako može biti poništen ako se ne učini više na pronalaženju skrovišta pobunjenika u Pakistanu.

Zamah koji su talibani postigli u posljednjih nekoliko godina, zaustavljen je u većem dijelu zemlje i preokrenut u nekim ključnim područjima, iako ti dobici ostaju krhki i podložni promjeni, prema pregledu.

U njemu se ocjenjuje da postoje uvjeti za početak povlačenja američkih snaga 2011., ali se ne daju naznake o broju vojnika koji mogu očekivati povratak kući.

Izvještaj je objavljeno isti dan kada je anketa ABC Newsa i The Washington Posta pokazala da rekordnih 60 posto Amerikanaca više ne vjeruju da je rat u Afganistanu vrijedan borbe, što je sedam posto više nego u julu.

Jezik izvještaja je uglavnom općenit, diplomatski, te podjednako odražava želju vojske da joj se da vremena kako bi razvila strategiju i nastojanje većinskih demokrata da se rat što brže okonča. Također je uočljiv oprez u kritici vlasti u Afganistanu i Pakistanu.

Odnos između SAD-a i Pakistana je "bitan ali neujednačen", kaže se u izvješću.

Rat u Afganistanu, pokrenut nakon terorističkih napada 11. septembra 2001., najdulji je rat koji je SAD ikada vodio. Krajem 2009. Obama je naredio slanje dodatnih 30.000 vojnika u Afganistan, a saveznici iz NATO-a također su poslali pojačanja u misiju ISAF-a. Sva ta pojačanja za sada imaju ograničeni učinak a talibanska pobuna se i dalje širi.

Broj civilnih i vojnih žrtva dostigao je rekordni nivo u Afganistanu ove godine, od čijeg je početka ubijeno gotovo 700 stranih vojnika.

Snage SAD-a i NATO-a, koje trenutno broje oko 150.000 vojnika od čega 100.000 Amerikanaca, potisnule su talibane u gradovima poput Marje i dijelova Kandahara, te u pokrajini Helmand, no izostanak većeg napretka u osposobljavanju afganistanskih snaga, znači da se taj napredak ne može očuvati bez nastavka vojnog i financijskog angažmana SAD-a, ocjenjuje se u izvještaju.

Također se ističe kako je ključno za uspjeh u regiji da Pakistan odlučnije zaustavlja ulazak pobunjenika u Afganistan preko svoje granice.