Svijet
23

Rastu tenzije: Amerikanci špijunirali 35 svjetskih državnika

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Dokumenti Agencije za nacionalnu sigurnost SAD-a (NSA), koje je bivši obavještajac Edward Snowden dao britanskom listu Guardian, dokazuju da su Amerikanci špijunirali, odnosno prisluškivali telefone 35 svjetskih lidera.

Guardian nije objavio imena svjetskih državnika koji su špijunirani, no prema informacijama koje su posljednjih dana u medijima, na meti američkih obavještajnih službi bili su njemačka kancelarka Angela Merkel, brazilska predsjednica Dilma Rousseff te bivši meksički predsjednik Felipe Calderon. Također, prema dokumentima, špijunirani su i francuski državni zvaničnici.

Afera u vezi sa prisluškivanjem dovela je do napetosti između SAD-a i njenih saveznika, a to je potvrđeno i iz Bijele kuće.

"Objave o prisluškivanju su, normalno, dovele do tenzija u odnosima između nas i pojedinih zemalja, ali mi ćemo to riješiti diplomatskim putem", kazao je Jay Carney, iz Odjela za odnose s javnošću Bijele kuće.

U međuvremenu su njemački mediji objavili da su mobilni telefon njemačke kancelarke Angele Merkel možda prisluškivali iz Ambasade SAD-a u Berlinu, koja se nalazi na manje od kilometar od kancelarije šefice njemačke vlade.

Suddeutsche Zeitung navodi da se prisluškivanje obavlja preko stanice za presretanje elektronskih komunikacija Specijalne službe za prikupljanje podataka, programa kojim zajedno upravljaju Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) i Centralna obavještajna služba (CIA).

Merkelova je istakla da je špijuniranje prijatelja neprihvatljivo, a izaslanstvo Evropskog parlamenta u ponedjeljak putuje u Washington, gdje će zatražiti odgovor američkih vlasti na optužbe za špijuniranje.