Komentari (2)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Međutim, čak razgovori o izmeni situacije na terenu mogu biti eksplozivni.\"Korak takve vrste će nadalje komplikovati probleme i negativno uticati na izglede za obnovu pregovora\", rekao je palestinski portparol Gasan Katib.Izraelsko palestinski mirovni pregovori su u zastoju od kraja septembra zbog odbijanja Izraela da produži moratorijum na izgradnju u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.U više od 100 jevrejskih naselja u tom području i u istočnom Jerusalimu živi skoro pola miliona Jevreja. Oko 200,000 Jevreja preselilo se u istočni Jerusalim od 1967. godine, a većina ih živi u jevrejskim enklavama izgrađenim od tada za koje se očekuje da će ostati pod kontrolom Izraela.Nekoliko stotina ih se, međutim, naselilo u arapskim kvartovima kao što je Šeik Džarah koje Palestinci nameravaju da kontrolišu na osnovu konačnog sporazuma. Oni i međunarodna zajednica smatraju svu izraelsku izgradnju u istočnom Jerusalimu nelegalnom.
Odobrena izgradnja kuća za Jevreje u istočnom Jerusaliimu Tanjug | 07. 02. 2011. - 18:13h TEL AVIV - Jerusalimska opština odobrila je danas izgradnju dve zgrade u kojima će biti 13 stanova za Jevreje u arapskom kvartu u istočnom Jerusalimu, što izazvalo osudu Palestinaca koji to doživljavaju kao otimanje zemlje na kojoj planiraju da osnuju državu. Neke palestinske porodice će morati biti isterane iz svojih domova da bi se zgrade podigle, javili su izraelski mediji. Plan izgradnje podržale su organizacije jevrejskih naseljenika, koje već imaju nekoliko kuća u kvartu Šeik Džarah, a namera im je da učvrste kontrolu Izraela nad istočnim Jerusalimom.Istočni Jerusalim Izrael je osvojio u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anekterao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala. Palestinska strana namerava da u tom delu Jerusalima proglasi prestonicu svoje buduće države, koja će obuhvatiti Zapadnu obalu i pojas Gaze.