Svijet
0

Rasmussen: EU mora napraviti zajednički okvir za priznavanje Kosova

FENA
Danski premijer Anders Fogh Rasmussen izjavio je u petak u Bruxellesu, upravo prije evropskog samita djelimično posvećenog pitanju Kosova, da evropski dužnosnici moraju izraditi "zajednički okvir" za priznavanje Kosova kada za to dođe vrijeme.

"Važno je napraviti zajednički evropski okvir za priznavanje nezavisnosti Kosova", čak i ako to bude slučaj da ga svaka zemlja članica "formalno prizna", rekao je Rasmussen na sastanku evropskih liberalnih dužnosnika u petak ujutro, pred samit EU-a.

"Ipak, suviše je rano znati" kada bi deklaracija o nezavisnosti i priznavanje Kosova moglo uslijediti. "Malo je suviše rano o tome pričati", naglasio je on.

Evropski dužnosnici će, prema njegovim riječima, danas "poslati dvije poruke - da će Evropa održavati mir i stabilnost na Balkanu i da zemlje zapadnog Balkana imaju jasnu evropsku perspektivu", javio je AFP.

U prijedlogu deklaracije, koja će biti u petak dostavljena na odobrenje čelnika, kaže se da je EU "spremna da u prvom planu odigra ulogu u jačanju stabilnosti u regiji i provedbi sporazuma koji će definirati budući status Kosova".

U tom tekstu, u kojem je izostavljena riječ "nezavisnost", EU nastoji da pruži ruku i Srbiji, naglasivši da "napredovanje ove zemlje prema EU-u može biti ubrzano" i da ohrabri Beograd da "ispuni neophodne uvjete kako bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju mogao biti brzo potpisan".

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, dobar poznavalac zemalja Balkana, odbio je da špekulira o datumu priznavanja nezavisnosti Kosova.

Dvadeset sedam šefova država i vlada i njihovi ministri vanjskih poslova pokušat će u petak da se pripreme za deklaraciju o nezavisnosti, koju svi smatraju neizbježnom, nakon neuspjeha posljednjeg pokušaja kompromisa između Srba i Kosvara.