Svijet
638

Ramazan u St. Petersburgu, gradu u kojem sunce ne zalazi

Klix.ba
Nakon što je ramazan počeo, muslimani u St. Petersburgu suočili su s jednom dilemom. Naime, kako da odrede do kada da poste s obzirom da u ovom gradu sunce ne zalazi.

Islamskim propisima je određeno da vjernici poste od zore pa do zalaska sunca. Međutim, kako odrediti početak i kraj posta u dijelovima svijeta gdje sunce uopće ne zalazi.

Jedan od takvih gradova je i St. Petersburg. U ovom gradu sunce u junu nikada ne zalazi, a ta pojava poznata je kao "bijele noći".

Islamski propisi oslobađaju posta djecu, bolesne , putnike, trudnice i druge kategorije, ali ne kažu ništa o ljudima koji žive na krajnjem sjeveru zemljine hemisfere.

"Muslimani St. Petersburga ovo vide kao izazov, odnosno test", rekao je jedan od zvaničnika Regionalnog muslimanskog duhovnog centra iz St. Petersburga.

Iako ne postoje zvanični podaci koliko muslimana živi u St. Petersburgu, procjenjuje se da ih oko 50-ak hiljada. Naime, prošle godine, tokom Bajrama, njih oko 40-ak hiljada okupilo se u dvije džamije u St. Petersburgu.

Prema nekim islamskim učenjacima muslimani na krajnjem sjeveru imaju pravo ne postiti.

"Prema uputama iz Kur'ana, post za stanovnike koji žive blizu polova, nikada nije bilo stroga obaveza", rekao je Musa Bigiev tatarski učenjak.

Pojedini učenjaci kažu da muslimani i iz ovih krajeva trebaju postiti, ali da bi zoru i zalazak sunca trebali određivati na osnovu zore i zalaska sunca u Meki.

U St. Petersburgu mnogi muslimani ne poste i iz jednog drugog razloga. Naime, većina njih su migranti koji obavljaju teške fizičke poslove pa nisu us tanju postiti po 20-ak sati.