Svijet
0

Rahr: Referendum u Srbiji zatvorio Beogradu vrata u EU

FENA
Rezultati referenduma u Srbiji zatvorili su Beogradu vrata u Evropsku uniju, izjavio je u utorak Alexander Rahr, stručnjak Njemačke udruge za vanjsku politiku, koji ocjenjuje da Kosovo i dalje ima velike izglede postati nezavisnom državom.

"Rezultati referenduma u Srbiji zatvorili su Beogradu vrata u EU. Evropska unija je bila spremna primiti Srbiju samo u tom slučaju ako da nezavisnost Kosovu", rekao je Rahr u komentaru za ruski dnevnik Rosijskaja gazeta.

Međutim, kako je dalje rekao, Srbija smatra da će joj zahvaljujući očuvanju njene teritorijalne cjelovitosti biti lakše voditi pregovore o pridruživanju EU-u. "U tome je glavna razlika u pozicijama Bruxellesa i Beograda", istaknuo je.

Kosovo i dalje ima velike izglede postati nezavisnom državom budući da "Srba u toj pokrajini gotovo da više i nema" i da "EU i većina zapadnih zemalja aktivno zagovaraju neovisnost Kosova", a osim toga već postoji takav presedan jer je Beograd dao nezavisnost Crnoj Gori, smatra Rahr.

Prema njegovim riječima, Beograd nema snažne pokrovitelje na Zapadu koji bi se zalagali za teritorijalnu cjelovitost Srbije i zato su kosovske vlasti u povoljnijem položaju.

Pitanje budućeg statusa Kosova i nakon referenduma o novom Ustavu Srbije i dalje ostaje oštrim i opasnim problemom, ali će Evropska unija morati odgoditi rješavanje kosovskog problema na neodređeno vrijeme, ustvrdio je Rahr.

"Budući da je većina stanovništva Srbije glasala za očuvanje teritorijalne cjelovitosti, EU će to morati priznati i odgoditi rješavanje kosovskog problema na neodređeno vrijeme. Toj temi se Bruxelles može vratiti za dvije godine".

On je izjavio da je slična situacija u sjevernom dijelu Kipra, koji je dosad priznala samo Turska, odnosno da je to već drugi teritorijalni spor u koji je umiješana Evropa.

Rusija će, smatra Rahr, "iz strateških pobuda podržati nezavisnost Kosova tek onda kada to rješenje bude zadovoljavalo Srbiju".

Njemačka udruga za vanjsku politiku (Deutsche Gesellschaft fuer Auswaertige Politik), prenosi Hina, vodeća je nacionalna mreža za njemačku vanjsku politiku koja kao nezavisna, nadstranačka i neprofitna organizacija na svim razinama aktivno prati formiranje vanjskopolitičkih stajališta.