Izraelska štampa
0

Rahm Emanuel šef ureda u Bijeloj kući?

FENA
Izraelska štampa izražava zadovoljstvo u četvrtak što je novoizabrani američki predsjednik Barack Obama izabrao Rahma Emanuela za budućeg šefa osoblja Bijele kuće i ističe njegovo izraelsko porijeklo.

Izraelske novine i radiostanice su istaknule da je Binyamin Emanuel, otac Rahma Emanuela, izraelski državljanin i da je bio dio "Etzela", tajne, ultranacionalističke židovske grupe koja je vodila gerilu protiv britanskih trupa prije stvaranja izraelske države 1948.

Emigrirao je s porodicom u SAD 60-tih godina i nastanio se u Chicagu. Rahm Emanuel je 1997. godine bio jedan kratki period u vojnoj službi u Izraelu, precizirao je dnevni list Haaretz.

Tokom perioda koji je prethodio intervenciji u Zalivu 1991. godine otišao je kao dobrovoljac u jedan ured za regrutaciju izraelskih vojnika. Zatim je dva mjeseca služio u jedinici za popravak oklopnih vozila blizu libanske granice, objavili su Haaretz i Maariv.

Rahm Emanuel, predstavnik Ilinoisa u Predstavničkom domu i blizak Baracku Obami, razmišlja da prihvati mjesto budućeg sekretara Bijela kuće, izjavio je u srijedu Steny Hoyer, visoki demokratski zvaničnik.

Ako ova informacija bude potvrđena, to bi bilo prvo naimenovanje koje je napravio Barack Obama za svoju buduću administraciju.

Rahm Emanuel je već radio u Bijeloj kući pod predsjedavanjem Billa Clintiona kao politički savjetnik.