Iran
0

Rafsandžani:nema borbe za vlast nakon krize

FENA
Bivši iranski predsjednik Akbar Hašemi-Rafsandžani izjavio je kako u Iranu nema borbe za vlast nakon krize koju je izazvala navodna izborna prevara na predsjedničkim izborima 12. juna, javila je agencija ISNA.

"Izbori su bili takmičenje u okviru sistema i ne treba ih kao što to čine neki smatrati borbom za vlast ili pukotinom u sistemu", navodi ISNA Rafsandžanijevu prvu rekaciju na poslijeizborne nemire.

Rafsandžani, koji je na predsjedničkim izborima podržao opozicionog čelnika Mir Hoseina Musavija, optužen je od strane predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada prije i nakon izbora za korupciju.

Budući da iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei otvoreno podržava Ahmadinedžada bilo je medijskih izvještaja i nagađanja kako bi utjecajni Rafsandžani mogao započeti borbu za vlast kako protiv predsjednika tako i protiv čelništva.

"Ovakve interpretacije su de facto uvreda iranskome narodu... Moramo održati dugoročne interese ustanova", rekao je on.

Bivši predsjednik i trenutni čelnik Skupštine stručnjaka, utjecajnog svećeničkog tijela, ipak je uputio riječi pomirenja na sastanku s porodicama zvaničnika koji su uhapšeni i pritvoreni nakon izbijanja protesta protiv ponovnog izbora predsjednika Ahmadinedžada.

Pored hapšenja stotina disidenata, novinara i učesnika protesta iranske službe sigurnosti pritvorile su i izvjestan broj bivših dužnosnika uključujući članove vlade bivšeg predsjednika Mohamada Hatamija kao i bivše parlamentarne zastupnike.

Posjetu porodicama stotina pritvorenih jasan je znak Rafsandžanijevih simpatija i podrške opoziciji.

U poslijeizbornim nemirima u Iranu je poginulo najmanje 20 učesnika protesta i osam pripadnika pro-Ahmadinedžadove milicije.