Svijet
0

Pyongyang kritizirao manevre SAD-a i Južne Koreje

FENA
Zajedničke vojne vježbe Sjedinjenih Država i Južne Koreje usporavaju tok denuklearizacije Korejskog poluotoka, ocijenilo je u ponedjeljak sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova.

"Manevri koje provode Sjedinjene Države kao pripremu za nuklearni rat protiv svog partnera u pregovorima pokazuju da se nije promijenila neprijateljska politika SAD-a prema Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji", navedeno je u saopćenju MVP-a.

"Takva nuklearna ucjena neće uticati na nas, ali će stvoriti prepreke na putu denuklearizacije Korejskog poluotoka", upozorio je glasnogovornik ministarstva, prenio je Itar-Tass.

Vojska i narod Sjeverne Koreje pažljivo prate američke vojne planove koji prijete ugrožavanjem suvereniteta Sjeverne Koreje i poduzet će sve nužne mjere, uključujući jačanje svih odbrambenih snaga, poručio je on.

U manevrima koji su u nedjelju počeli u Južnoj Koreji učestvuje 18.000 američkih vojnika, nuklearni nosač aviona Nimitz, nuklearna podmornica i nekoliko ratnih brodova.

U međuvremenu je glavni američki pregovarač sa Sjevernom Korejom Christopher Hill ponovno u ponedjeljak zatražio od Pyongyanga da podnese kompletan izvještaj o svojim nuklearnim programima kako bi mogli biti nastavljeni višestrani pregovori o sjevernokorejskome nuklearnom pitanju.

Hill, koji se nalazi u Pekingu, gdje je doputovao u okviru 16-dnevne turneje po istočnoj Aziji, naglasio je da "vrijeme ističe".

Pregovori, u kojima učestvuju Sjeverna i Južna Koreja, Kina, Japan, Rusija i SAD, dosad su rezultirali pristankom Pyongyanga da ugasi nuklearni reaktor Yangbyon i podnese spisak svojih nuklearnih aktivnosti, u zamjenu za diplomatske ustupke i ekonomsku pomoć.