U videoobraćanju
78

Putin poslao poruku Rusima uoči izbora: Narod je jedini izvor vlasti u našoj državi

L. S.
Screenshot: The Times i The Sunday Times
Screenshot: The Times i The Sunday Times
Aktuelni ruski predsjednik Vladimir Putin obratio se Rusima u videoobraćanju prije trodnevnih predsjedničkih izbora koji počinju sutra, a na kojima je on apsolutni favorit. Putin je inače na vlasti od 2000. godine kao predsjednik ili premijer.

"Poštovani građani Rusije, dragi prijatelji. Sutra, 15. marta, širom naše ogromne države otvaraju se biračka mjesta, počinje trodnevno glasanje za predsjedničke izbore u Rusiji. Oni se u Rusiji održavaju po osmi put, što pokazuje nepovredivost jednog od osnovnih principa demokratske države, regularnost izbora", poručio je Putin.

Naime, Vijeće Ruske Federacije, odnosno gornji dom parlamenta, službeno je odredio 17. mart kao dan predsjedničkih izbora. Centralna izborna komisija objavila je da će glasanje trajati tri dana od 15. do 17. marta.

Za najvišu dužnost borit će se četiri kandidata. Osim Putina kao kandidati navedeni su Vladislav Davankov, zamjenik predsjednika ruske Dume i člana kluba Novih ljudi, Leonid Slutski, čelnik Kremlju lojalne ultranacionalističke Liberalno-demokratske stranke (LDPR) i Nikolaj Haritonov, kandidat Komunističke partije.

Putin je pozvao birače čak i u anektiranim dijelovima Ukrajine na jedinstvo u određivanju budućnosti Rusije glasanjem na ovosedmičmim predsjedničkim izborima, na kojima će, sudeći po anketama, ponovno pobijediti.

"Samo vi, građani Rusije, možete odlučiti o budućnosti domovine. Želio bih naglasiti da je jedini izvor vlasti u našoj državi narod. To je ključna zakonska odredba ruskog ustava", naznačio je Putin.

Naglasio je koheziju i odlučnost naroda u zajedničkoj težnji da se krene naprijed.

"Svaki glas koji date cijenjen je i značajan", poručio je Putin građanima pozivajući ih da u iduća tri dana iskoriste svoje biračko pravo.