Radnici ostaju kući
8

Putin podržao prijedlog o neradnoj plaćenoj sedmici zbog pandemije koronavirusa

D. B.
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je podržao prijedlog kabineta za proglašenje neradne sedmice kako bi radnici ostali kući, a razlog je povećanje broja smrtnih slučajeva uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

U protekla 24 sata je u Rusiji umrlo 1.028 osoba zaraženih koronavirusa, čime je ukupan broj žrtava porastao na 226.353 i najveći je u Evropi.

Putin je danas izjavio da podržava prijedlog proglašenja neradnog perioda od 30. oktobra i njegovog produženja na sljeeću sedmicu u kojoj su četiri od sedam dana već neradna zbog državnih praznika. Neradni period u najteže pogođenim regijama bi mogao početi ranije.

U nekim regijama je rast broja zaraženih prisilio vlasti da obustave medicinsku pomoć građanima jer su bolnice fokusirane na liječenje pacijenata zaraženih koronavirusom.

Oko 45 miliona Rusa, odnosno 32 posto od ukupne populacije koja iznosi gotovo 146 miliona ljudi, u potpunosti je vakcinisano.

Iako je Rusija u augustu 2020. godine postala prva zemlja na svijetu koja je odobrila vakcinu protiv koronavirusa te iako ih ima mnogo, Rusi ipak oklijevaju da se vakcinišu. Skeptični su zbog kontradiktornih signala koje šalju vlasti.

U Rusiji postoji vakcina Sputnik V i još tri domaće vakcine, a državni mediji su često kritikovali zapadnjačke vakcine. Takvi izvještaji mnogi smatraju načinom za izazivanje sumnji javnosti u vakcine općenito.

Kremlj zasad ne najavljuje novi lockdown poput onog s početka pandemije zbog kojeg je Putinova popularnost pretrpjela težak udarac. U većini od 85 ruskih regija zabranjena su velika okupljanja, a ograničen je broj prisutnih u pozorištima, restoranima i slično. U nekim regijama je vakcinacija obavezna za određene državne službenike i ljude starije od 60 godina.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij peskov je priznao da je situacija "veoma tužna" te da je procent vakcinacije u tim regijama posebno nizak.

U Moskvi se život odvija uobičajeno, restorani i kina su puni, kao i noćni klubovi te barovi. Mjere nošenja maski se uglavnom zanemaruju u sredstvima javnog transporta iako su se odjeli intenzivne njege napunili u proteklim sedmicama.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin je rekao da će nevakcinisane osobe starije od 60 godina mroati ostati kod kuće, kao i da će trećina uposlenika firmi morati raditi od kuće tri mjeseca od 25. oktobra-

U Rusiji je registrovano više od 8 miliona slučajeva zaraze od početka pandemije. Agencija za statistiku Rosstat, koja također bilježi smrtne slučajeve u kojim koronavirus nije glavni uzrok, navodi da je od augusta umrlo 418.000 ljudi koji su bili zaraženi.