Svijet
0

Putin: Ne težimo tome da budemo supersila i učimo druge kako da žive

Klix.ba
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Rusija ne traži ulogu u regionalnoj ili globalnoj hegemoniji, ali će braniti svoje osnovne vrijednosti i interese, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Ruski lider je dao uvjeravanja da Rusija želi da poštuje suverenitet i stabilnost drugih zemalja. "Mi smo uvijek bili ponosni na našu zemlju, ali ne težimo tituli supersile. Ne utičemo na bilo čije interese, ne namećemo svoje pokroviteljstvo i ne držimo predavanje bilo kome o tome kako treba živjeti", naveo je ruski predsjednik, prenosi Russia Today.

Putin nije direktno spomenuo SAD u svom govoru, ali je referiranje na vojne akcije Washingtona u zemljama poput Afganistana, Iraka i Libije teško zanemariti. Putin ističe da su te i manje direktne intervencije, poput podrške pobunjeničkim snagama u Siriji, doveli do ozbiljne promjene odnosa među narodima.

Nasuprot tome, tvrdi Putin, Rusija odbacuje upotrebu sile i promovira politički dijalog i kompromis, što je dalo rezultata i u Siriji i u Iranu, napomenuvši da je Rusija spriječila vojnu intervenciju u Siriji i utrla put za rješavanje problema sa nuklearnim oružjem te zemlje.

"Da se to nije dogodilo, sirijski sukob je mogao eskalirati i utjecati na zemlje puno dalje od Bliskog istoka", rekao je Putin. On ističe kako današnja ruska vlast ni u jednom trenutku nije ugrozila vlastitu, ali ni globalnu sigurnost, kao ni svoje interese.