Svijet
0

Putin naredio graničnoj službi da ojača granicu s Ukrajinom

FENA
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je naredio graničnoj službi da ojača državnu granicu s Ukrajinom, saopćila je pres-služba Kremlja za ruske novinske agencije.

Putin je izdao naređenje graničarima da poduzmu sve neophodne mjere na sprječavanju ilegalnih prelazaka granice, javile su ruske novinske agencije.

Kijev je saopćio u četvrtak da su ukrajinski graničari napustili tri granična prijelaza sa susjednom Rusijom u blizini nemirne regije Luhansk u istočnoj Ukrajini nakon napada separatista.

Vlada u Kijevu također je saopćila da borci koji ulaze u Ukrajinu često dolaze iz pravca Rusije, od kojih su neki iz regije sjevernog Kavkaza.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je u četvrtak da hiljade Ukrajinaca bježe iz zone sukoba u susjedne ruske regije i da ih je 4.000 zatražilo izbjeglički status.

Ukrajinska granična služba saopćila je, međutim, da nijedan Ukrajinac nije zatražio izbjeglički status na granici s Rusijom i da je broj putnika koji ulaze i izlaze iz zemlje otprilike isti.