Nakon napada u Moskvi
84

Putin kazao da fundamentalisti ne bi organizovali teroristički napad u Rusiji je vlada međuvjerski sklad

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruski lider Vladimir Putin rekao je da Rusija ne može biti meta terorističkih napada islamskih fundamentalista, jer u zemlji navodno postoji "međukonfesionalni sklad i jedinstvo".

"Rusija ne može biti meta terorističkih napada islamskih fundamentalista. Imamo zemlju koja pokazuje jedinstven primjer međukonfesionalnog sklada i jedinstva, međuvjerskog i međuetničkog jedinstva", kazao je Putin.

Putin je na sindikalnom kongresu počeo da tvrdi da je glavni cilj organizatora terorističkog napada na koncertnu dvoranu Crocus City Hall u blizini Moskve bio potkopavanje jedinstva države.

“S tim u vezi, naravno, a sudeći prema onome što istraga trenutno otkriva, imamo sve razloge da vjerujemo da je glavni cilj organizatora krvavog i užasavajućeg terorističkog napada u Moskvi bio narušavanje našeg jedinstva. Ne možemo pronaći bilo koje druge razloge, oni ne postoje", rekao je Putin.

Pucnjava se dogodila uoči koncerta grupe Piknik u Crocus City Hallu u Krasnogorsku, u Moskovskoj oblasti, uveče 22. marta. Nakon toga je izbio veliki požar u gledalištu. Posljednji izvještaji kažu da su poginule 144 osobe.

Grupa Islamska država preuzela je odgovornost za incident sa pucnjavom. Međutim, Rusija tvrdoglavo nastavlja da krivi Ukrajinu za napad, ne pružajući nikakve dokaze. Kijev odlučno negira ove optužbe.

Lider Kremlja Vladimir Putin priznao je da su napad na Crocus City Hall izveli "radikalni islamisti", ali je za pucnjavu okrivio "one koji se bore protiv Rusije rukama režima u Kijevu".