Svijet
0

Putin ide u Teheren uprkos prijetnjama

FENA/Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski predsjednik Vladimir Putin obaviješten je o mogućnosti planiranja atentata na njega tokom posjete Iranu ove sedmice, ali je ipak odlučio otputovati u Teheran. Iranski ministar vanjskih poslova potvrdio je Putinov dolazak, a portparol istog ministarstva je negirao da je bilo kakva zavjera otkrivena opisujući vijest kao dezinformaciju koju šire neprijatelji Irana.

Portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Mohamad Ali Hosseini negirao je da je bilo kakva zavjera otkrivena, opisujući vijest kao dezinformaciju koju šire neprijatelji Irana.

"Takve vrste vijesti potpuno su bez osnove i u pravcu su psiholoških operacija neprijatelja veza između Irana i Rusije", navopdi Hosseini u izjavi za javnost.

Putin će otputovati u Teheran u ponedjeljak navečer iz Njemačke nakon susreta s kancelarkom Angelom Merkel.

Tokom posjete Iranu, Putin će se sastati s predsjednikom Mahmudom Ahmadinedžadom i prisustvovati samitu u utorak zemalja iz regije Kaspijskog mora.

On će biti prvi lider Kremlja koji će posjetiti Iran od samita iz Drugog svjetskog rata Josifa Staljina u 1943. s britanskim premijerom Winstonom Churchillom i američkim predsjednikom Franklinom Rooseveltom.

Zvaničnici su otkrili još najmanje dvije urote da se ubije Putin na putovanjima van zemlje otkako je postao predsjednik u 2000.

Ukrajinski sigurnosni zvaničnici saopćili su da su onemogućili pokušaj ubistva Putina tokom samita na Jalti u augustu 2000. Ruski sigurnosni zvaničnici javili su u 2001. da su azerbejdžanske specijalne službe otkrile urotu da se ubije Putin ranije u toj godini u glavnom gradu Azerbejdžana, Bakuuu.

Ruski zvaničnici povezivali su obje urote s čečenskim separatistima. Putin je vratio vojnike u tu južnu rusku republiku kako bi slomio otpor vladavini Moskve.