Svijet
24

Putem medija saznali za svoje "članstvo" u saudijskoj antiterorističkoj koaliciji

Klix.ba
Muhammed bin Salman (lijevo), saudijski princa i najmlađi ministar odbrane na svijetu (Foto: EPA)
Muhammed bin Salman (lijevo), saudijski princa i najmlađi ministar odbrane na svijetu (Foto: EPA)
Saudijski princ i ministar vanjskih poslova Muhammed bin Salman iznenadio je mnoge najavom formiranja islamske antiterorističke vojne koalicije. Međutim, lideri pojedinih od 34 zemlje navedenih kao članice koalicije, izjavili su kako su za svoje "članstvo" saznali tek putem medija.

Tokom nedavnog obraćanju u Rijadu, bin Salman je izjavio kako su lideri 34 zemlje sa većinskim muslimanskim stanovništvom odlučile formirati vojnu alijansu za borbu protiv terorizma i ekstremizma u svijetu.

"Ovaj savez ima za cilj boriti se protiv svih koji siju strah i smrt među nedužnima, te degradiraju islam kao vjeru", rekao je saudijski prijestolonasljednik tokom svog obraćanja u Rijadu.

Pakistanski ministar vanjskih poslova Aizaz Chaudary rekao je kako ga niko od predstavnika saudijskih vlasti nije ni kontaktirao, a kamoli pitao za članstvo. Dodao je da ambasada ove zemlje u Rijadu istražuje okolnosti ove, kako je on nazvao, lažne dojave.

Malezijske vlasti također su primile ovu vijest sa iznenađenjem.

"Ranije je bilo priče zajedničkoj saradnji na polju suzbijanja ekstremizma i terorizma, ali nije bilo riječi o bilo kakvom vojnom savezu", rekao je Hishammuddin Hussein, ministar vanjskih poslova ove azijske zemlje.

Slična reakcija je bila i libanskih vlasti.

"Nismo dobili nikakav dopis, niti telefonski poziv vezan za osnivanje alijanse. Tek smo putem medija saznali da smo 'članovi'. Mislim da Saudijska Arabija stvari previše uzima 'zdravo za gotovo'", izjavio libanski šef diplomatije Gebran Bassil.

Kako prenosi Bild, pojedine zemlje čak planiraju održati zajednički sastanak kako bi razgovarali o ovoj temi, odnosno o tome kakve će odnose ubuduće gajiti sa Saudijskom Arabijom.