Mađarska
0

Pukotina na rezervoaru toksičnog mulja malo se povećala

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Jedna od pukotina na oštećenom rezervoaru toksičnog mulja tvornice aluminija u Ajki, na zapadu Mađarske, povećala se za 1,5 centimetara, ali to ne bi trebalo poremetiti plan o vraćanju evakuiranih stanovnika Kolontara kućama, saopćili su mađarski dužnosnici.

Vraćanje u neoštećeni dio sela oko 700 stanovnika Kolontara, koji su evakuirani proteklog vikenda, počet će u petak.

Uslijed otrovnog crvenog mulja, koji se izlio 4. oktobra, poginulo je devetero, a ozlijeđeno više od 150 ljudi, dok su tri naseljena mjesta uništena. Mulj je zagadio manje rijeke, uništivši floru i faunu u rijeci Markal, ali nije izazvao ekološku katastrofu u Dunavu.

Tvornica aluminija MAL Zrt nastavit će s proizvodnjom u petak poslije podne, a strojevi se već zagrijavaju, javile su agencije.

Novi zaštitni zid ispred spremnika muljem spriječit će eventualnu novu poplavu mulja, izjavio je mađarski državni tajnik Zoltan Illes, prenio je Tanjug.

Evropski povjerenik za znanost i istraživanja Janez Potočnik rekao je u četvrtak da je suradnja u rješavanju problema crvenog mulja u Mađarskoj unutar Evropske unije bila dobra.

On je rekao da su sada najvažniji zadaci stabiliziranje situacije, sprečavanje daljnjeg zagađenja, pomoć ljudima pogođenim ovom ekološkom katastrofom i čišćenje životne sredine bez daljnjeg odgađanja.

Bivši guverner New Yorka George Pataki, porijeklom Mađar, počeo je organizirati pomoć ugroženom mađarskom stanovništvu uz sudjelovanje triju humanitarnih organizacija.