Gaza
0

Prva posjeta predstavnika kvarteta Tonyja Blaira

FENA
Bivši britanski premijer Tony Blair došao je u nedjelju u prvu posjetu Gazi otkako je naimenovan na dužnost predstavnika Kvarteta za Bliski istok.
  • Htio sam da razgovaram s ljudima u Gazi čije je živote teško pogodio nedavni sukob, izjavio je Blair prilikom posjete jednoj školi u Beit Hanunu koju vode Ujedinjene nacije.

Posjeta je obavljena uoči međunarodne donatorske konferencije koja će se u ponedjeljak održati u Charm el-Cheikhu, u Egiptu, radi obnove pojasa Gaze poslije izraelske ofanzive u kojoj je ubijeno 1.330 Palestinaca, javio je AFP.

Međunarodni kvartet za Bliski istok koji čine UN, SAD, EU i Rusija, okupit će se u Charm el-Cheikhu na margini konferencije o obnovi Gaze, izjavio je jedan egipatski diplomatski izvor.

Jedan glasnogovornik britanskog konzulata u Jerusalemu je precizirao da će se Blair sastati s predstavnicima civilnog društva u Gazi, s preduzimačima i zvaničnicima vlasti za upravljanje vodama na palestinskom teritoriju.

Kvartet odbija da razgovara s Hamasom koji je pobijedio na palestinskim parlamentarnim izborima 2006. godine i zahtijeva od njega da prizna Izrael, odustane od oružanog nasilja i prihvati prethodne mirovne sporazume koje su potpisali Izraalci i Palestinci.