Svijet
0

Prva ozbiljna politička pobjeda Ban Ki-Moona

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Moon izvojevao je jednu od rijetkih političkih pobjeda, pošto je Generalna skupština svjetske organizacije u petak podržala njegov plan o podjeli odjeljenja mirovnih operacija na dva dijela - logistički i operativni.

Jednoglasna odluka Generalne skupštine uslijedila je nakon nekoliko mjeseci pregovora novog generalnog sekretara UN-a i niza država članica svjetske organizacije, koje su tvrdile da će nova podjela nadležnosti, suštinski, izazvati nedoumice i zakomplicirati ionako složen sistem upravljanja, sada već, masovnim mirovnim operacijama.

Ban, koji je ideju o reformama mirovnih operacija najavio već prvog dana po stupanju na dužnost, bio je vođen idejom da je neophodno promijeniti način upravljanja plavim šljemovima, obzirom na to da se u ovom trenutku, u 13 misija nalazi više od 100.000 pripadnika mirovnih snaga, sa tendencijom daljeg rasta, kada zaživi misija u sudanskoj provinciji Darfur.

Politički uspjeh generalnog sekretara tek je djelimičan obzirom da je Generalna skupština odobrila finansiranje novog, 230 miliona dolara vrijednog sistema na svega godinu dana, nakon čega će čitava organizacija biti predmet ozbiljne revizije, od koje će joj zavisiti dalja sudbina.

Generalna skupština je, također, umanjila broj novih službenika sa 400, koliko je zatražio generalni sekretar na 284.

Ukupan budžet svih mirovnih misija UN-a iznosi oko 5,25 milijardi dolara, koje je, također, odobrila Generalna skupština UN-a.