SAD
0

Protiv ruskih vojnih baza na teritoriju odmetnutih gruzijskih regija

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjedinjene Države izrazile su "žaljenje" zbog namjera Rusije da uspostavi vojne baze na teritoriju odmetnutih gruzijskih pokrajina Abhazije i Južne Osetije, jer bi te baze bile u suprotnosti s obvezama koje je preuzela Moskva.

Ti ruski planovi uključuju uspostavu mornaričke baze u abhaškoj luci Ochamchire, vojnih baza u Abhaziji i Južnoj Osetiji, te moguće razmještanje borbenih zrakoplova na teritoriju tih dviju gruzijskih pokrajina, navodi se u saopćenju State Departmenta, javile su u subotu agencije.

Prema sporazumima o prekidu vatre između Gruzije i Rusije, od 12. augusta i 8. septembra 2008., Rusija se obavezala vratiti svoje snage na lokacijama u Abhaziji i Južnoj Osetiji, na razine od prije rata.

  • Posljednje najave jačanja vojne prisutnosti Ruske Federacije u gruzijskim regijama Abhaziji i Južnoj Osetiji, bez suglasnosti gruzijske vlade, predstavljaju jasno kršenje tih sporazuma, ističe State Department.

Provedba ruskog plana o bazama također bi bila "kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Gruzije", na čije se poštivanje Rusija ponovo obavezala u brojnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.

  • SAD poziva Rusiju da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Gruzije, te pridonese stabilnosti regije primjenom preuzetih obaveza i sudjelovanjem u Ženevskom mirovnom procesu, navodi se u saopćenju.