Svijet
0

Protesti rudara u Madridu, policija upotrebila gumene metke

FENA
Protesti rudara (Foto: AFP)
Protesti rudara (Foto: AFP)
Španska policija povrijedila je u srijedu nekoliko osoba, upotrijebivši gumene metke protiv rudara koji protestuju protiv smanjenja subvencija za ugljen u sklopu mjera za smanjenje proračunskog manjka Španije.

Deseci hiljada rudara, pjevajući pjesme i bacajući petarde, prošli su u velikoj povorci centrom Madrida u znak protesta protiv vladinih oštrih mjera štednje, a neki su bacali kamenje, voće i boce na policiju. Nakon što su demonstranti srušili postavljene ograde, policija je krenula na njih, ispalivši nekoliko gumenih metaka.

Rudarima u Madridu pridružili su se članovi radničkih sindikata zaposleni u javnom sektoru, što je bio vrhunac 44-dnevnog protesta protiv 60-postotnog smanjenja državnih poticaja za rudarstvo, zbog kojeg će se, kako kažu, zatvoriti rudnici.

Službeni broj uhapšenih nije objavljen, a suradnik agencije Reuters vidio je hapšenja nekoliko osoba tokom protesta.

Premijer Rajoy u srijedu je u parlamentu predstavio nove stroge mjere, uključujući i povećanje PDV-a, kojima namjerava uštedjeti 65 milijardi eura u iduće dvije i po godine.

Riječ je o mjerama koje vlada u Madridu mora poduzeti u zamjenu za odobreni paket pomoći za tamošnji posrnuli bankovni sektor i produljenje roka za svođenje manjka ispod najviše dopuštenih tri posto BDP-a u EU. Dodatno su kolege u eurozoni popustile i u vezi s ciljanim smanjenjem ovogodišnjeg manjka, koji bi ove godine trebao biti srezan na 6,3 posto BDP-a.