Svijet
0

Protesti bh. studenata ispred ambasade u Berlinu

Klix.ba
Erasmus Mundus studenti iz Bosne i Hercegovine koji studiraju na Univerzitetu Freie u Berlinu danas su se okupili ispred ambasade Bosne i Hercegovine i održali proteste čime su dali svoju bezrezervnu podršku studentima koji danas protestovali u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Tuzli, Bihaću i Zenici.

Kako su kazali, svojim činom su željeli skrenuti pažnju na katastrofalan studentski standard u Bosni i Hercegovini koji godinama kasni za naprednim zapadno-europskim trendovima po kojima oni kao stipendisti Erasmus Mundus programa uče ove godine.

"Također, ovim protestom izražavamo svoje nezadovoljstvo zbog opće nebrige vlasti prema svim slojevima društva u BiH. Nepristupanje Erasmus+ programu je samo kap u moru problema naše države.
Studenti iz BiH nisu sami protestovali. Iz solidarnosti su nam se pridružili i naše kolege, stipendisti Erasmus Mundus programa iz Srbije, Crne Gore, Kosova, te stipendisti Erasmus programa iz Hrvatske. Svi studiramo na Freie univerzitetu u Berlinu"; naveli su studenti u svom pismu.

Nakon kratkih protesta ispred ambasade BiH, premjestili su se na Pariški trg, plato ispred Brandenburške kapije, simbola njemačke prijestolnice.

"Tu smo sa kolegama studentima i iz drugih zemalja nastojali skrenuti pažnju na katastrofalnu situaciju u koju su nas doveli naši političari. Studij u multikulturalnom okruženju, koje nam je na ovim mini-protestima dalo podršku, dovodi do rušenja bilo kakvih nacionalističkih barijera, što je jedna od velikih prednosti koju nudi budući Erasmus+ program", dodaju u saopštenju.

U protestima su ih na sebi svojstven način podržali "Super Mario" i "Luigi", koji su im, kako navode, dali i inspiraciju za dodatno brisanje predrasuda o drugim i drugačijim.

"Super Mario nam je poručio da ne budemo nacionalisti, već da budemo kao on. On je vodoinstalater iz Italije, koji govori engleski jezik, animirali su ga Japanci, a izgleda poput Meksikanca. U Bosni i Hercegovini imamo mnogo manje razlika, ali mnogo više problema. Zapitajmo se zašto", stoji na kraju saopštenja bh studenata Erasmus Mundus programa u Berlinu.