Svijet
0

Protest Kine zbog boravka predsjednika Tajvana u SAD-u

FENA
Chen Shui-bian Foto: Reters
Chen Shui-bian Foto: Reters
Kina je optužila predsjednika Tajvana da svojim zadržavanjem u ponedjeljak u Kaliforniji želi pogoršati kinesko-američke odnose i kritizirala Washington zbog toga što mu je dao dozvolu za kraći boravak.

Predsednik Chen Shui-bian putuje danas u Nikaragvu, na inauguraciju nedavno izabranoga predsjednika Daniela Ortege, a na putu ka krajnjem odredištvu treba se zaustaviti u San Franciscu.

Planirano je da se tajvanski vođa u tome gradu popodne privatno sastane sa šefom američkog Instituta za Tajvan, grupe u čijoj su nadležnosti američko-tajvanski odnosi, jer dvije zemlje nemaju zvanične diplomatske odnose, prenijele su agencije.

Chen će nakon noći provedene u San Franciscu nastaviti put u Nikaragvu, jednu od zemalja s kojom Tajvan ima diplomatske odnose, a predviđeno je da se on u povratku kući kratko zadrži u Los Angelesu.

U saopćenju Pekinga se ističe da se Kina protivi bilo kakvom zvaničnom kontaktu SAD-a s Tajvanom.

Kina i Tajvan su odvojeni nakon građanskog rata 1949. godine, a Peking taj otok i dalje smatra sastavnim dijelom kinske teritorije.

Sjedinjene Države su 1979. godine priznale Kinu, uvažavajući princip postojanja "jedne Kine", ali su sporazumom o odnosima s Tajvanom preuzele obavezu da brane otok.