Dešavanja u Prištini
10

Propao sastanak Hotija i Vučića u Washingtonu, Grenell najavio novi

I. Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kosovski premijer Avdullah Hoti otkazao je odlazak u Washington i učešće na sastanku sa delegacijom Srbije 27. juna u Bijeloj kući zbog objavljivanja optužnice koju je Specijalizovano tužilaštvo podiglo protiv predsjednika Kosova Hashima Thacija. Uskoro će biti određen novi termin sastanka.

"Zbog novih dešavanja u Prištini kao rezultat optužnica predatih od kancelarije Specijalnog tužioca, vraćam se u Prištinu kako bih se bavio situacijom", napisao je Hoti na svom Facebook profilu.

U kosovskoj delegaciji na sastanku u Bijeloj kući trebali su biti predsjednik Thaci i premijer Hoti. Odlazak u Washington sinoć je otkazao i predsjednik Thaci, koga je saopštenje o podizanju opstužnice zateklo na avionskom letu za Washington.

Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za dijalog Kosova i Srbije Richard Grenell izjavio je potom da razumije odluku premijera Kosova Avdullaha Hotija da otkaže dolazak u Washington i poručio da će uskoro biti određen novi termin sastanka.

Grenell je na svom Twiter nalogu zahvalio premijeru Hotiju i izrazio razumijevanje za njegovu odluku.

"Razumijemo vašu odluku i radujemo se određivanju termina za novi sastanak uskoro", napisao je Grenell.

[TWITTER]1276153078048268290[/TWITTER]

Predsjednici Srbije i Kosova, Vučić i Thaci, dugo su pod udarom kritika velikog dijela javnosti zbog dominantnog uvjerenja da problem žele riješiti dogovorom koji bi uključio razmjenu teritorija. Pored toga, od sredine prošle godine špekulira se da su u dijelu američke administracije pronašli i podršku za takvu ideju.

Kako je saopšteno u srijedu, Specijalizovano tužilaštvo je 24. aprila Specijalizovanim vijećima Kosova podnijelo na ispitivanje optužnicu "sa deset tačaka kojima se Hashim Thaci, Kadri Veseli i druga lica terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje".

U optužnici se navodi da Hashim Taci, Kadri Veseli i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava, te da su žrtve kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

Specijalizovani tužilac se odlučio da objavi optužnicu iako nije potvrđena od strane Suda zbog “kontinuiranih pokušaja Thacija i Veselija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih vijeća”.

Specijalizovana vijeća Kosova sa sjedištem u Hagu imaju rok od šest mjeseci za donošenje odluke o potvrđivanju ove optužnice. Specijalizovano tužilaštvo je prvu optužnicu podnio u februaru ove godine, a drugu u aprilu. Od januara 2019. na ispitivanje u Hag je bilo pozvao preko 200 bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, bilo u svojstvu osumnjičenih ili u svojstvu svjedoka.