Minuteman III
34

Propao američki pokušaj lansiranja interkontinentalne rakete koja nosi i nuklearno oružje

F. H.
Screenshot: Youtube
Screenshot: Youtube
Nenaoružani američki interkontinentalni balistički projektil Minuteman III otkazao je u srijedu rano ujutro zbog problema tokom probnog lansiranja.

Prema Globalnoj komandi zračnih snaga (AFGSC), nenaoružanu raketu Minuteman III "sigurno je uništio" Space Launch Delta 30, tokom probnog lansiranja oko 00:01 ujutro.

"Anomalija je bilo koji neočekivani događaj tokom testa. Budući da anomalije mogu proizaći iz mnogih faktora koji se odnose na samu operativnu platformu ili opremu za testiranje, potrebna je pažljiva analiza kako bi se utvrdio uzrok", rekao je AFGSC u saopćenju za javnost.

Prema AFGSC, grupa za analizu lansiranja formira istragu o uzroku neuspjeha testa.

Grupa će između ostalih organizacija uključivati predstavnike: AFGSC-a, 377.g rupe za testiranje i ocjenu, 576. eskadrile za probne letove, Ureda za sigurnost SLD 30 i Centra za nuklearno oružje zračnih snaga.

AFGSC kaže da će neuspjeh lansiranja Minutemana III pomoći programu u prikupljanju podataka i procjeni učinkovitosti sistema.

"Prikupljanje podataka od lansiranja omogućuje AFGSC-u da identifikuje i ispravi sve probleme sa sistemom naoružanja kako bi se osigurala kontinuirana pouzdanost i tačnost Minutemana III", poručio je AFGSC.