Svijet
6

Propalo probno ispaljivanje sjevernokorejske rakete

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Sjeverna Koreja je neuspješno ispalila dvije balističke test rakete s istočne obale, saopćila je Južna Koreja. Prvo lansiranje se smatra propalim, nakon što se raketa srušila u more poslije 150 km leta. Druga je lansirana nekoliko sati kasnije, a letjela je oko 400 km.

Vojni zvaničnici na jugu su saopćili da se radi o raketama srednjeg dometa Musudan.

Američka vojska je detektovala lansiranje iz Sjeverne Koreje, potvrdio je komandant američke mornarice David Benam, ne navodeći detalje.

Japan je u utorak stavio svoju vojsku u stanje pripravnosti zbog moguće probe sjevernokorejske balističke rakete, a južnokorejska agencija Yonhap je navela, citirajući vladin neimenovani izvor, da je primijećeno da Sjeverna Koreja premješta raketu srednjeg dometa na istočnu obalu.

Sjevernoj Koreji koja razvija nuklearno oružje, rezolucijom UN-a je zabranjena bilo kakva upotreba raketne tehnologije. Ovo je u posljednja tri mjeseca šesti put da ova zemlja lansira rakete srednjeg dometa. Stručnjaci i obavještajne agencije vjeruju da se u prvih pet lansiranja vjerovatno radi o kvarovima, ali za posljednji šesti nisu sigurni.