Svijet
0

Pronađene nove masovne grobnice u Meksiku

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Broj otkrivenih tijela u masovnim grobnicama na sjeveroistoku Meksika od prošle sedmice povećan je na 88, nakon što je otkriveno još 16 tijela.

Istražioci su pronašli nove grobnice u San Fernandu, nedaleko od granice Meksika i SAD. Informaciju o lokaciji istražiocima je dalo lice uhapšeno tokom vikenda.

U policijskom saopštenju se navodi da je uhapšeni priznao otmicu i ubistvo nekoliko desetina žrtava, koje su autobusima putovale kroz tu oblast.

Policija je 7. aprila pronašla 59 tijela u osam masovnih grobnica u San Fernandu, u državi Tamaulipas. Sutradan je pronađeno još 13 tijela u druge dvije grobnice.

Prema riječima zvaničničnika, 16 lica je uhapšeno u vezi sa otkrićem masovnih grobnica, ali motivi ubistava još nisu poznati.

Meksička država Tamaulipas, gdje su pronađene masovne grobnice, u sreduštu je borbe između suprotstavljenih narkobandi za kontrolu unosnih ruta za krijumčarenje droge u SAD.

Od 2006. godine, kada je predsjednik Felipe Calderon za borbu protiv narkokartela angažovao i vojsku, u Meksiku je ubijeno više od 34.000 ljudi.