Slovačka
0

Pronađena tijela 16 rudara, četiri još zatrpana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Spasilačke ekipe pronašle su tijela 16 rudara nastradalih u eksploziji u rudniku ugljena u Handlovi, na sjeveru Slovačke, saopćila je glasnogovornica rudarske kompanije "Hornonitrianske Uholne Bane" Adrijana Sivakova.

Sivakova je slovačkoj agenciji TASR izjavila u utorak da će tijela biti identificirana na osnovu analize DNK-a, kao i da spasioci nisu uspeli doprijeti do još četverice poginulih rudara.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso i evropski povjerenik za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Jan Figel, koji je Slovak, izrazili su saučešće slovačkom premijeru Robertu Ficu, porodicama nastradalih i stanovnicima Slovačke povodom nesreće u rudniku.

Eksplozija je izbila u ponedjeljak u 8.30 po lokalnom vremenu u istočnom oknu rudnika dok su vatrogasci gasili požar u starom tunelu rudnika.

Pretpostavlja se da su eksploziju izazvali zapaljivi plinovi koji su se u velikoj mjeri koncentrirali nakon požara koji je izbio u rudniku.

Fico je rekao da će vlada, pored istrage koju će provesti uprava za rudnike za regiju Trenčin, kojem pripada rudnik gdje se dogodila nesreća, otvoriti posebnu istragu o eksploziji.

U Slovačkoj, u kojoj je u posljednjih 12 godina u rudnicima život izgubilo 12 ljudi, danas je dan žalosti za žrtvama ove nesreće, prenijele su agencije.