Svijet
0

Promocija Nepala sa fotografijom Perua

Sarajevo-x.com
Machu picchu
Machu picchu
Avio kompanija Royal Nepal Airlines morala se izviniti državi Peru zbog slučajnog korištenja fotografije ruševina na Machu Picchu pod sloganom "Jeste li vidjeli Nepal?", s ciljem promocije turizma u Nepalu.

Ministar vanjskih poslova Perua je u utorak izdao saopćenje u kojem je naveo da je avio kompanija himalajskog kraljevstva na drugoj strani svijeta postavila fotografiju turističke atrakcije Perua, hram Machu Picchu, sa pomenutim sloganom.

Peruanski planinar Ernesto Malag, koji je posjetio Indiju prošli mjesec, primijetio je strašnu grešku na posteru, na zidu ureda ove avio kompanije u New Delphiju. Zvaničnici Perua su zatim preko ambasade zatražili objašnjenje od avio kompanije.

"Avio kompanija Royal Nepal Airlines uputila je izvinjenje državi Peru zbog korištenja fotografije svetišta Machu Picchu kao promocionog materijala za njihovu državu, te je izjavila kako je slučajna greška ispravljena.", navodi se dalje u saopćenju.

Avio kompanija je čak otpustila menadžera koji je bio odgovoran za učinjenu grešku.

Iz daljine je moguće neka svetišta na Himalajima zamijeniti sa ruševinama Inka.

Machu Picchu je sagrađen oko 1460. godine, ali je bio napušten skoro tri stoljeća nakon invazije Španaca. Ponovo ga je otkrio 1911. godine američki arheolog Hiram Bingham.