Veliki pritisak
28

Projektil od dva miliona dolara u odnosu na dron od 2.000: Pentagon zabrinut zbog cijene napada Hutija

F. H.
Foto: US Navy
Foto: US Navy
Dok američki ratni brodovi dronove i rakete koje lansiraju Hutiji, dužnosnici Pentagona sve su više zabrinuti ne samo zbog prijetnje američkim pomorskim snagama već i zbog rastućih troškova njihovog.

Razarači američke mornarice oborili su 38 bespilotnih letjelica i više projektila u Crvenom moru tokom posljednja dva mjeseca, prema dužnosniku Ministarstva odbrane, dok su Huti povećali napade na brodove u izraelskom vlasništvu i one koji idu ka izraelskim lukama.

Samo u subotu, razarač USS Carney presreo je 14 jednosmjernih jurišnih dronova.

Lideri Hutija rekli su da su napadi iskaz podrške Palestincima i da neće prestati dok Izrael ne prekine svoje operacije u Gazi. Ministar odbrane Lloyd Austin u ponedjeljak je najavio novu međunarodnu pomorsku koaliciju za zaštitu brodova i borbu protiv napada.

Troškovi korištenja skupih mornaričkih projektila, koji mogu koštati i do 2,1 miliona dolara po udaru, za uništavanje nesofisticiranih hutijskih bespilotnih letjelica, procijenjenih na nekoliko hiljada dolara svaki, predstavljaju sve veću zabrinutost, prema trojici drugih dužnosnika ministarstva odbrane. Dužnosnici, kao i drugi s kojima je razgovarano za ovu priču, dobili su anonimnost kako bi opisali osjetljive operacije i interna razmatranja, piše Politico.

"Nadoknada troškova nije na našoj strani", rekao je jedan službenik Ministarstva odbrane.

Stručnjaci kažu da je to problem koji treba riješiti i pozivaju Ministarstvo odbrane da počne tražiti jeftinije opcije za protivzračnu odbranu.

"To brzo postaje problem jer je najveća korist, čak i ako oborimo njihove nadolazeće projektile i bespilotne letjelice, u njihovu korist", rekao je Mick Mulroy, bivši dužnosnik ministarstva odbrane i oficir CIA-e.

Dužnosnici nisu željeli potvrditi koje se vrste oružja koriste ili domet na kojem se bespilotne letjelice presreću, pozivajući se na operativnu sigurnost. Ali bivši dužnosnici i stručnjaci rekli su da bi samo jedno oružje imalo smisla za taj posao: Standard Missile-2, oružje srednjeg dometa protivzračne odbrane koje može dosegnuti do 92 ili 130 nautičkih milja, na temelju varijante. Najnovija varijanta, Block IV, košta 2,1 miliona dolara po projektilu.

Razarač bi također mogao koristiti brodski top od 5 inča sa zračnim raspršivačima, koji su testirani protiv sličnih bespilotnih letjelica na poligonima s pozitivnim rezultatima, prema jednom bivšem dužnosniku mornarice s iskustvom u toj vrsti broda. Ovo je jeftinija opcija, ali može dosegnuti samo ciljeve udaljene manje od 10 nautičkih milja, što je vjerovatno preblizu za udobnost.

Opcije najkraćeg dometa su Evolved Sea Sparrow Missile, s dometom manjim od 5 nautičkih milja koji koštaju 1,8 miliona dolara po hicu, ili top 20 mm Close-In Weapons-System, za mete unutar jedne nautičke milje.

Stručnjaci također ističu da je razaračima ograničeno koliko projektila mogu ispaliti prije nego što se moraju vratiti na američko pristanište za ponovno punjenje, a svaki brod sadrži 90 ili više projektilnih cijevi. Ali s toliko mnogo razarača u regiji - najmanje četiri od utorka - kapacitet spremnika vjerovatno neće biti problem u bliskoj budućnosti.

Nasuprot tome, stručnjaci procjenjuju da dronovi za jednosmjerni napad, koji su prvenstveno iranske proizvodnje, koštaju najviše 2.000 dolara.

Veći Shahed-136 procijenjen je na 20.000 dolara, rekao je Shaan Shaikh, saradnik Projekta raketne odbrane pri Centru za strateške i međunarodne studije. U svakom slučaju, to je značajna razlika u cijeni.

"Trenutno se čini da SAD nema bolju opciju osim onoga što koristi", rekao je Samuel Bendett, savjetnik Centra za mornaričke analize, istraživačkog centra američke mornarice i marinaca finansiranog od federalnih vlasti.

Održavanje toka međunarodne trgovine jedna je od primarnih misija američke mornarice, a Austin je dao do znanja da ovu krizu shvaća ozbiljno. Pentagon je poslao ogromnu količinu vatrene moći u regiju, uključujući dvije udarne grupe nosača: Gerald R. Ford u istočnom Mediteranu i Dwight D. Eisenhower u Adenskom zaljevu. Najmanje četiri razarača i krstarica sada patroliraju u blizini uporišta Bab al-Mandab.

U ponedjeljak je Austin također najavio formiranje nove pomorske operativne jedinice pod nazivom Operation Prosperity Guardian, za suzbijanje napada, koja uključuje najmanje devet partnerskih nacija iz cijelog svijeta.

"Ovi napadi su bezobzirni, opasni i krše međunarodno pravo. Ovo nije samo pitanje SAD-a, ovo je međunarodni problem i zaslužuje međunarodni odgovor", rekao je Austin novinarima u ponedjeljak u Izraelu.

Ipak, napadi su već prekinuli plovidbu u prolazu koji povezuje Indijski okean sa Sueskim kanalom, kroz koji godišnje prolazi oko 12 posto svjetske trgovine. Najveće svjetske brodarske kompanije ove su sedmice počele preusmjeravati brodove dalje od Crvenog mora. ​