Svinjska gripa u SAD-u
0

Proglašeno stanje zdravstvene krize

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Sjedinjenim Državama je proglašeno stanje zdravstvene krize kako bi se oslobodila sredstva za suzbijanje svinjske gripe, rekla je u nedjelju ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano na brifingu u Bijeloj kući.

"Ministarstvo zdravstva danas će proglasiti stanje zdravstvene krize u SAD-u. To zvuči ozbiljnije nego što jest, no riječ je o standardnom operativnom postupku koji nam omogućuje da angažiramo sredstva saveznih, državnih i lokalnih agencija za prvenciju i ublažavanje" epidemije, rekla je Napolitano.

Ona je najavila da će saveznim državama biti stavljena na raspolaganje četvrtina od 15 milijuna tretmana antivirusne terapije Tamiflua i Relenza iz strategijskih zaliha. Napolitano je također istaknula da se svinjska gripa ne može dobiti jedenjem svinjetine.

Na brifingu u Bijeloj kući objavljeno je da je u SAD-u do sada zabilježeno 20 oboljelih od svinjske gripe, od kojih je samo jedna osoba u bolnici.

"Izgleda da je u SAD-u isti virus kao i u Meksiku. Očekujemo nastavak širenja epidemije i s vremenom više težih slučajeva. Poduzimamo agresivne mjere kako bismo minimalizirali učinak", rekao je na brifingu dr. Richard Besser, direktor nacionalnog Centra za nadzor i prevenciju bolesti (CDC) iz Atlante.

On je preporučio svim građanima koji osjete simptome gripe da ostanu kod kuće, da ne idu na posao ili u školu, te da ne koriste sredstva javnog prijevoza dok im se stanje ne poboljša. Građani su pozvani na pojačanu higijenu, često pranje ruku, pokrivanje usta i nosa kod kašlja i kihanja, kako bi se smanjili izgledi za širenje zaraze.

Besser ja kazao kako će SAD pomoći Meksiku da postavi više laboratorija za testiranje, te da zdravstvene vlasti SAD-a djeluju na sprečavanju epidemije u suradnji s Meksikom, Kanadom i Svjetskom zdarvstvenom organizacijom (WHO).

John Brennan, pomoćnik predsjednika za nacionalnu sigurnost, rekao je da je "predsjednik Barack Obama vrlo zabrinut zbog slučajeva svinjske gripe, da prati situaciju i traži aktivan, agresivan i koordiniran odgovor".

Također je kazao da je Obama izrazio punu podršku Meksiku u borbi s epidemijom i obećao američku pomoć. State Depertment nije izdao upozorenje protiv putovanja u Meksiko, gdje je od izbijanja epidemije ljudskog oblika svinjske gripe zabilježen 81 smrtni slučaj.