Evropska komisija
0

Problemi Strauss-Kahna neće utjecati na odluke o pomoći

FENA
Dominique Strauss-Kahn (Foto: AP)
Dominique Strauss-Kahn (Foto: AP)
Skandal u koji je uključen čelnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn neće utjecati na planiranje finansijskog programa pomoći članicama eurozone, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu glasnogovornik Evropske komisije.

"Uvjereni smo da će biti osiguran kontinuitet u djelovanju i u procesu odlučivanja u MMF-u. Taj događaj ne bi trebao imati nikakvog utjecaja na programe pomoći za Grčku, Irsku ili Portugal", izjavio je na konferenciji za novinare Amadeu Altafaj Tardio, glasnogovornik povjerenika za ekonomske i monetarne poslove Ollija Rehna.

Čelnik MMF-a Strauss-Kahn, koji je u ponedjeljak trebao biti na sastanku eurozone u Bruxellesu na kojem će se razgovarati o finansijskoj pomoći Grčkoj i Portugalu, zadržan je tokom vikenda u New Yorku gdje je optužen za seksualni napad, pokušaj silovanja i nezakonito zatočenje sobarice u hotelu Sofitel, gdje je odsjeo. Dužnost na čelnom mjestu MMF-a u takvim je okolnostima preuzeo njegov zamjenik John Lipsky.

Međunarodni monetarni fond sudjeluje zajedno s Evropskom unijom u programima finansijske pomoći ugroženim članicama eurozone.

Strauss-Kahn je u Washingtonu bio veliki zagovornik da MMF priskoči u pomoć ugroženim članicama eurozone. Stoga je skandal u kojem se našao vrlo brzo izazvao komentare prema kojima bi mogla doći u pitanje dodatna pomoć Grčkoj i odobravanje pomoći Portugalu.

"Nema ni govora da bi ovo moglo utjecati na proces donošenja odluka koji je u toku", istaknuo je Altafaj Tardio.